KNK’den açıklama: ‘Türk devleti Kürtlere yeniden savaş ilan etti’

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi, bir açıklama yayınlayarak, “Geniş kapsamlı hava saldırılarıyla Türk devletinin tek taraflı olarak ateşkesi bitirdiğini, Kürtlere tekrardan savaş ilan ettiğini” belirtti.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, KNK Yürütme Konseyi, geniş kapsamlı hava saldırılarıyla Türk devletinin tek taraflı olarak ateşkesi bitirdiğini, Kürtlere tekrardan savaş ilan ettiğini belirtti. KNK, “Bugün bu savaş AKP hükümetiyle bir taraftan DAİŞ (IŞİD) üzerinde, bir taraftan da sınır ötesi askeri operasyonlara ve içeride de soykırım operasyonları ile devam ettirilmektedir” dedi.

KNK Yürütme Konseyi, Türkiye savaş uçaklarının 24 Temmuz saat 22.55’ten itibaren Kandil, Xakurke, Behdinan, Zap, Gare, Haftanin, Basya, Metina ve Avaşin alanlarını bombaladığını kaydederek, şu açıklamayı yaptı:

“AKP hükümetinin talimatı ile bombardımana başlayan Türk ordusuna ait savaş uçaklar sivil yerleşim yerlerini de bombalandı. Yerel kaynaklar Xakurke'de sivil halkın kullandığı yerleşim yerlerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirdi. Yine Kandil’in Enze köyündeki sivilleri de bombalayan uçaklar burada büyük zararlara yol açtı. Bu saldırıda sivil insan kayıplarının olduğu belirtilmektedir.”

AKP hükümetinin, ateşkesi tek taraflı olarak bitirmek istediğinin ifade edildiği açıklamada şu cümlelere yer verildi:

“AKP hükümeti, barış için inanılmaz bir sabır gösteren Sayın Abdullah Öcalan'a karşı 5 Nisan 2015’ten bu yana tecrit uygulamıştır. Diğer yandan 2013’ten bu yana Türk ordusunu ateşkes pozisyonunda olan Kurt savunma güçleri HPG’ye karşı provokatif saldırılara yönlendirmiştir. Ancak HPG gerillaları ateşkese tüm provokasyonlara rağmen uymuştur. 24 Temmuz'da başlattığı geniş kapsamlı hava saldırılarıyla Türk devleti de taraflı olarak ateşkesi bitirmiş, Kürtlere tekrardan savaş ilan etmiştir.”

KNK açıklaması, “KNK olarak başta Güney Kürdistan hükümeti olmak üzere siyasi partileri, STÖ ve halkını Türk devletin topraklarımıza saldırılması karşısında durmaya çağırıyoruz. AKP-DAİŞ (IŞİD) ittifakının Suruç'ta olduğu gibi Kobane ve Rojava'ya dönük suç ortaklığı nedeniyle uluslararası insanlık suçu gerekçesiyle yargılanması için başta BM olmak üzere uluslararası güçlere acilen harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadeleri ile son buldu.