Kızıldere'nin üzerinden 43 yıl geçti...

Mahir Çayan ve yoldaşlarının Kızıldere'de katledilmesinin üzerinden tam 43 yıl geçti.

Denizlerin idamını engellemek için başlattıkları mücadelenin sonunda Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde katledilen Mahir Çayan ve yoldaşları ölümlerinin 43. yılında ülke genelinde yapılan eylemlerle anılıyor.

DENİZLERİ KURTARMAK İÇİN YOLA DÜŞTÜLER

THKO üyeleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan hakkında Ekim 1971’de çıkarılan idam kararının ardından, idamları engellemek isteyen Mahir Çayan ve arkadaşları, idamları önleyecek yasal yolların tıkanması durumunda, NATO dinleme üssünde görevli İngilizlerin rehin alınmasını kararlaştırdı. Kaçırılan İngilizlerin eylem sonrasında Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Saffet Alp ve Ömer Ayna'nın bulunduğu Kızıldere köyüne götürülmesine karar verildi.

Kaçırma eyleminin ardından rehin alınan üç İngiliz teknisyenle birlikte Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ertuğrul Kürkçü, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy ve Nihat Yılmaz, İngilizlerin aracı ile Kızıldere köyüne doğru yola çıktı. 27 Mart sabahı Kızıldere’ye ulaşan ve arkadaşlarının konakladığı muhtarın evine yerleşen devrimcilere, 30 Mart 1972 günü sabah 05:00'te muhtarın, evine bilgi almak için gelen jandarmalara önceden hazırlanmış ihbar mektubunu teslim etmesi üzerine operasyon başlatıldı.

Devrimcilere yapılacak olan operasyonda binlerce komando görev alırken Mahir Çayan ve arkadaşları taleplerine karşılık verilmez ve yaylım ateşi açılırsa rehineleri öldürüp çarpışma kararı aldı. Kolluk güçleri bu sırada rehinelere görüşme talep etti. Görüşme talebine olumlu yanıt veren grup rehineleri çatıya çıkardı. Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin ve Saffet Alp görüşme için çatıda beklerken, gruba makineli tüfeklerle ateş açıldı. Üç kişi deliklerden eve atlamayı başarırken, Mahir Çayan vücuduna isabet eden altı kurşunla can verdi.

Devrimciler yaylım ateşine teknisyenlerin öldürülmesi ile karşılık verirken çatışmada jandarmanın açtığı ateşte Ömer Ayna gözünden, Cihan Alptekin karnından vuruldu. Çatışmada devrimcilerin olduğu eve giren jandarma güçleri yaralı Saffet Alp’i de kurşuna dizerek katletti. Çatışamadan yaralı olarak kurtulan Ertuğrul Kürkçü ise daha sonra ağır yaralı olarak yakalandı.