Kıyıköy ‘Türk Akımı’na direniyor

Rusya’yla Türkiye arasında yapılması planlanan “Türk Akımı” boru hattının Kıyıköy’le Saros Körfezi arasından geçmesi planına yöre halkı direnişle yanıt verdi.

soL-Kırklareli

Kıyıköy Selvez Koyu ile Saros Körfezi arasındaki 193 km uzunluğundaki hatta petrol ve doğalgaz boru hattı yapmayı planlayan şirket yöre halkının direnişiyle karşılaştı.

Kıyıköylüler bugün beldeye gelen şirket yetkililerini eylemle karşıladı. Çevre örgütleri ve bazı siyasi partilerin de destek olduğu protesto eylemine yaklaşık 400 kişi katıldı. Mücadelenin uzun soluklu olacağını duyuran Kıyıköylüler, şirket yetkililerini beldeye sokmadı.

TÜRK AKIMI’NIN PARÇASI

Eyleme CHP Kırklareli Milletvekilleri Turabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu da destek verdi. Yapılan basın açıklamasında, “İnsanları ‘evlerinize doğalgaz gelecek, rahat edeceksiniz’ diye kandırmaya çalışıyorlar. Eğer köyüne doğalgaz gelecek diye düşünen varsa yanılmasın. Köylerine gelen şey ölüm ve katliam olacak” denildi.

Yapılması planlanan boru hattı Rusya ile Türkiye arasında yapılması planlanan Türk Akımı’nın bir parçası. Rusya’dan Avrupa’ya gidecek Güney Akım projesinin iptal edilmesinden sonra Türkiye’yle Rusya arasında varılan anlaşma sonucunda Trakya üzerinden bir boru hattı inşa edilmesi kararlaştırılmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türk Akımı” diye adlandırılan hattın güzergahı konusunda Şubat ayında Gazprom Başkanı Aleksey Miller’la yaptıkları değerlendirme sonrasında şöyle konuşmuştu:

Projenin güzergahını  değerlendirdik. Sulak alanlar var, tarım arazileri var, orman arazileri var, yeşil alanlar var. Bunları dikkate aldığımızda Kıyıköy, bu baktığımız yerlerden  bir tanesi ama ‘tamamını böyle başlatıyoruz ve kesinleşmiş bir proje’ diye tanımlamak şu an erken olur. Biz daha çok nerelerin olamayacağıyla alakalı  konuları konuştuk. Lüleburgaz ve İpsala’ya varıncaya kadar özellikle o güzergahta herhangi bir sıkıntı oluşabilir mi, buna baktık.

Trakya çevre örgütleri kıyı hattı boyunca uzanacak boru hattının, 3. köprü için kesilen ağaçların yaklaşık 2 katı ağacın kesilmesine sebep olacağına dikkat çekiyor. Çevre örgütleri ayrıca, projenin yapılmasının planlandığı bölgenin SİT alanı içerisinde yer aldığının altını çiziyor.