Kitaplarına el konuldu, açlık grevine girdi

Maltepe’de tutuklu bulunan ve hücrede tutulan Britanya vatandaşı Steve Kaczynski’ye gönderilen kitaplar, “kamu güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle kendisine verilmedi. Kaczynski, kitapların verilmesi için 6 gündür açlık grevinde.

Tek kişilik hücrede tutulan Steve Kaczynski’ye gönderilen kitaplara, “demokratik düzeni yıkmaya teşebbüs etmiş örgütleri yüceltici, suçu özendiren ifadeler içerdiği ve bölücü örgüt propagandası yaptığı için” yasak konuldu.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, Maltepe 3. Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi Eğitim Kurulu Başkanlığı’nın verdiği yasak kararına İstanbul Anadolu 2. İnfaz Hâkimliği’nde itiraz edildi. Ancak mahkeme de kitapların “demokratik düzenini yıkmaya teşebbüs etmiş kişi ve örgütleri yüceltici, suçu özendiren, teşvik eden ifadeler içerdiği ve bölücü örgüt propagandası yapar mahiyette olduğuna” dair kararı onayladı ve itirazı reddetti.

'BÖLÜCÜ ÖRGÜT PROPAGANDASI'

Maltepe 3. Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi Eğitim Kurulu Başkanlığı 27 Mayıs’ta, Kaczynski’ye gönderilen kitaplarla ilgili şu kararı verdi:

“Silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan kurumda bulunan tutukluya posta yolu ile gönderilen ‘Bütün Yoksul Mahalleler Bizim Olacak’, ‘Halkların Bütün Acılarının Hesabını Sormak için Sınıf Kini’, ‘Adımız İsyan’ ve ‘Kavgamın Çırağı Olmak İsterim’ isimli yayınların eğitim kurulu tarafından incelendiği, adı geçen yayınların Türkiye Cumhuriyeti Devletinin demokratik düzenini yıkmaya teşebbüs etmiş kişi ve örgütleri yüceltici, suçu özendiren, teşvik eden ifadeler içerdiği ve bölücü örgüt propagandası yapar mahiyette olduğunun tespit edildiği,

Ceza İnfaz Kurumları ve Güvenliklerinin İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 43. maddesinde düzenlenen eğitim kurumunun görev ve yetkilerine istinaden, kamu güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayının hükümlüye verilmeyeceğini belirten hüküm gözönünde bulundurularak;

Ayrıca 5275 sayılı kanunun ‘infazda temel amaç’ kenar başlıklı 3. Maddesinde ‘Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenen temel amaç, öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu mahsatla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün, yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmaktır’ hükmüne uygun olmayan nitelikte bir yayın olduğu kanaatine varışmış olduğundan adı geçen yayınların tutukluya verilmesinin uygun olmadığına dair karar verildi.”

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

Kaczynski’nin avukatları bu karara itiraz etti. İstanbul Anadolu 2. İnfâz Hakimi Remzi Gemici de 18 Haziran’da verdiği kararla yasağın uygun olduğuna hükmetti: “Dosya kapsamı, tutuklunun dilekçesi, Eğitim Kurulu Başkanlığı'nın kararı ve tutukluya verilmeyen kitapların içeriği ile 5275 sayılı Kanun ve Ceza İnfaz Kurumları ve Güvenliklerinin İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 43. maddesi birlikte değerlendirildiğinde Eğitim Kurulu Başkanlığı'nın kararının oluşa uygun olduğu anlaşıldığından talebin reddine karar verildi.”

AÇLIK GREVİNE GİRDİ

Steve Kaczynski kitapların kendisine verilmesi için girdiği açlık grevinin bugün altıncı gününde.

İKİ AYDIR HÜCREDE

Steve Kaczynski ziyaret etmiş olduğu, Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi'ne yapılan baskında gözaltına alındı ve 2 Nisan 2015’te tutuklandı. Tutuklandığında günlerce karantina koğuşunda kaldı. Avukatlarının itirazları sonucu oradan çıkarıldı, ancak tek kişilik hücreye konuldu.

Avukat Çiçek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar ve disiplin cezası alanların götürüldüğü hücrede Kaczynski’nin hukuksuz şekilde iki aydır tek başına tutulduğunu söyledi.

“Tutuklandığı günden beri mektupları keyfi şekilde engelleniyor günlük gazete ve dergiler verilmiyor. Son olarak başka bir hapishaneden kendisine gönderilen kitaplar da sakıncalı bulunarak kendisine verilmedi. Oysa bunlar başka bir hapishaneye girmiş, okunmuş ve gönderilmişti. Kitaplar hakkında toplatma kararı da bulunmuyor.”