Kilis Valisi 'Norveç'ten bildiriyor: Olağanüstü bir durum yok, halk tedirgin değil

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Astsubay Yalçın Nane'nin öldürüldüğü, IŞİD saldırısının ardından gözlerin çevrildiği Suriye sınırında güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu, günlük yaşamın normal şekilde sürdüğünü ve şehirde halkın olağanüstü bir tedirginlik yaşamadığını söyledi.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, sınır hattında güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu söyledi. DHA'da yer alan habere göre, Kilis'in 90 bin nüfuslu bir kent olduğunu ancak son 4 yılda iç savaştan kaçan 110 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirten Vali Tapsız şöyle konuştu:

"Kilis 90 bin nüfuslu Türkiye'nin en küçük illerinden birisi. Öyle olmasına rağmen Kilis misafirperver hoşgörüsüyle yaklaşık 4 yıldır 110 bin Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Ülkemize sığınanların 40 bini kamplarda 70 bini şehir merkezinde 110 bin Suriyeli 4 yıldır burada yaşıyor. Asayiş yönünden baktığımızda Suriyelilerin karıştığı olay sayısı yüzde 10 civarında. Bunlar da daha çok kendi içlerinde yaptığı kavgalar. Bu asayişin aslında gayet iyi ve düzenli olduğunu gösteriyor. Biz valilik olarak kolluk güçlerimizle iyi işbirliği ile halkın güveni için tedbir alıyoruz. Dışarıdan görüldüğü ve yansıtıldığı gibi olağanüstü bir durum yaşamıyoruz. Sınırın karşısındaki bombardımanlar oradaki çatışmalar elbette insanımızı rahatsız ediyor, etkiliyor. Fakat insanlarımızda ciddi anlamda bir tedirginlik söz konusu değil."

ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ DEVAM EDECEK
Geçen hafta 5 gün süreyle 2 noktada alınan Özel Güvenlik Bölgesi uygulaması kararının bugün sona ereceğini hatırlatan Vali Tapsız, uygulamanın süreceğinin mesajını verdi. Tapsız buna gerekçe olarak az önce tedirgin olmadığını söylediği halkın "can ve mal güvenliğini sağlama endişesi" olmasını göstererek şöyle konuştu:

"Biz bu uygulama kararını özellikle kendi vatandaşlarımızı düşünerek aldık. Vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlama endişesi var. Suriye tarafından gelebilecek her türlü risk ve tehditlere karşı önlem ve tedbir olarak bu kararı aldık. Özel Güvenlik Bölgesi denilen alana giriş ve çıkışlar kolluk güçlerinin kontrolü altında sağlanıyor ve belirli kısıtlamalar az da olsa yapılabiliyor. Biz bunu hudut birliklerimizin talepleri doğrultusunda yaptık. Yine hudut birliklerinin komutanı olan Gaziantep Zırhlı Tugay Komutanıyla durumu tekrar değerlendirdik ve onlar talepte bulunacaklar. Bu uygulama yine sınırlı şekilde biraz daha uzatılacak. Bugün kararını verip belirli bir süre daha uzatmayı düşünüyoruz."