Kılıçdaroğlu’ndan AKP ile koalisyon için 5 madde

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugün üçüncü turu yapılacak AKP- CHP koalisyon görüşmeleri öncesinde “‘Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, anayasa ve ekonomi’den oluşan beş başlıkta uzlaşma olmazsa, koalisyon da olmaz. Bu maddelerin içeriğinin neden önemli olduğunu kamuoyuyla paylaşın” dedi.

AKP-CHP koalisyon görüşmeleri sürerken Kılıçdaroğlu müzakere heyetine 5 madde konusunda uyarıda bulundu. Okan Konuralp’in Hürriyet’te yer alan haberine göre, CHP lideri Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç başkanlığındaki heyetten ikinci tur görüşmeleri hakkında bilgi almasının ardından dün sabah partisinin MYK toplantısına katıldı.

Kılıçdaroğlu kurmaylarına, “Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, anayasa ve ekonomiden oluşan beş başlık kapsamında CHP’nin istekleri doğrultusunda bir mutabakat oluşmaması halinde koalisyon olmaz. Eğitimin 8 yıllık kesintisiz hedefiyle yeniden planlanması, tüketen değil üreten bir ekonomik modele geçilmesi, olası koalisyonun temel ilkeleri olmalı. Gelir dağılımı eşitsizliğinin giderilmesi de öncelikli hedefler arasında yer almalı” değerlendirmesi yaptı.

Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununun çözümü konusunda tek merkez olarak TBMM’nin belirlenmesi gerekir. Birinci sınıf demokrasiyle, daha fazla özgürlükle ve mutlaka siyaset yoluyla çözülmeli. Türkiye’nin temel ihtiyaçlarından biri olarak çağdaş ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç var. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı da sağlanmalı” dedi.

MYK üyelerinin, “AKP top çeviriyor. Niyetleri erken seçim, koalisyon değil” yaklaşımında olduğu belirtildi. AKP ve CHP heyetleri, koalisyon görüşmelerinin üçüncü turunu da bugün yapacak.