Kenan Evren öldü

12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren 98 yaşında öldü.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren öldü.

Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi gören 98 yaşındaki emekli orgeneral Kenan Evren'in bugün öğle saatlerinde fenalaşması üzerine  ailesi, yakınları ve avukatları hastaneye çağrılmıştı.

Şubat ayından beri sağlık durumu iyi olmayan Evren'in bilinci kapalıydı.

KENDİSİ ÖLDÜ AMA FİKİRLERİ İKTİDARDA

Binlerce insanın katledilmesinden sorumlu darbeci general, 12 Eylül 2010'daki Anayasa referandumundan sonra Anayasa'nın geçici 15'inci maddesinin kaldırılması sonucunda yargılandı. Hayattaki kalan dönemin tek MGK üyesi Tahsin Şahinkaya'yla birlikte tartışmalı bir yargılamaya tabi tutulan iki darbeci hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, TCK'nın "devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları ve rütbelerinin sökülmesini istedi.

Dava 2014'te 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredildi ve 18 Haziran 2014'te mahkeme tarafından dönemin başbakanı Süleyman Demirel'e muhtıra vermek, anayasayı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezasına ve orgenerallik rütbesi erliğe düşürülmesine karar verildi.

Ancak kesinleşmesi için Yargıtay'da onanmaları gereken kararların, 24 Kasım 2014 itibarıyla 6 aydır temyiz incelemesi için Yargıtay’a gönderilmeyerek, yerel mahkemede bekletildiği ortaya çıktı. Evren ve Şahinkaya hakkında halka karşı işlenen suçlardan, işkence ve ölümlerden ötürü herhangi bir ceza verilmedi.

Mitinglerde elinden Kuran'ı düşürmeyen Kenan Evren'in fikirleriyse halen iktidarda.

 

Evren, 12 Eylül faşist darbesiyle Türkiye'yi ABD'nin istediği doğrultuda dizginsiz piyasa ekonomisinin pençesine bırakma işini ise Turgut Özal'a devretmişti. Yıllar sonra Tayyip Erdoğan, Evren-Özal ikilisinin mirasını temsil ettiğini miting meydanlarından ve yaptırdığı afişlerle ilan etti.

 

12 Eylül'de 17 yaşındaki Erdal Eren'in yaşının büyütülerek idam edilmesi konusunda, yıllar sonra "O idam kararlarını imzalarken hiç elim titremedi" diyen Evren'in mirası, yıllar sonra polis tarafından katledilen Berkin Elvan'ı ve annesini miting meydanlarında yuhalatan Erdoğan'la bir kez daha vücut buldu.