Kemal Okuyan: Bu düzenin içindeki hiçbir makyaj tutmaz

soL yazarı Kemal Okuyan, Eskişehir'de "Seçimlerde ne yapmalı?" başlıklı bir söyleşiye katıldı. Okuyan, "ağır ve organize bir ideolojik saldırı" ile karşı karşıya olunduğunu söyleyerek, "ya örgütleniriz, ya da bu iş biter" dedi.

soL - Eskişehir

soL yazarı Kemal Okuyan'ın konuk olduğu Eskişehir soL sohbetleri buluşmasında bugün "Seçimlerde ne yapmalı?" başlığı tartışıldı.

Tepebaşı Özdilek Kültür Merkezi'nde gerçekleşen buluşmada Kemal Okuyan; düzen siyasetinin "halkın mücadelesine ihtiyaç yok" algısı yarattığından, muhalefetin yeniden yapılandırıldığından bahsetti. "Türkiye'de yola Erdoğan'la devam edilsin veya edilmesin muhalefet yeniden tasarlanacak. Biz marksistler rastlantılara, tesadüflere yer veririz fakat tesadüfler kendini yineliyorsa tesadüf olmadığını söyleriz. Türkiye'de muhalefeti yeniden yapılandırmak üzere bir algı operasyonu yürütülüyor. Türkiye solu özellikle Haziran direnişinden sonra bu tasarıma sert bir yanıt veremezse tamamen biter. 

Her kriz döneminde düzeni değiştirme iddiamızı geriye çekerek aslında düzeni değiştirmenin imkansız olduğunu söylemiş oluyoruz. Oysaki savaşı ve faşizm tehlikesini geriletecek olan düzenin kaynağına yönelmektir. Mülkiyet ilişkilerini, devlet aygıtlarını değiştirmeden asgari ücreti dahi arttıramazsınız. Düzeni değiştirmeden kısmi iyileşme yapmanın olanağı yok, kapitalizmde özgürlük olmaz. Bu düzenin içindeki hiçbir makyaj tutmaz. Seçimlerden sonra her türlü koalisyon mümkün. Gericilik karşısında tavizkar, NATO'cu ve toplumsal-ekonomik düzeni sorgulamayan muhalefet Erdoğan'ı daha çok güçlendirir çünkü bu şekilde risk faktörü azalmış olur. Ya bu duruma inatla karşı çıkar hızla örgütleniriz veya bu iş biter. İnsan yaşadıkça boyun eğmez bu bir tesellidir fakat bu kadar ağır ve organize bir ideolojik saldırıyla Türkiye solu daha önce karşı karşıya kalmamıştı. Ya buna direneceğiz ya da Türkiye çok büyük bir karanlığın içine yuvarlanacak."

Buluşma katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.