'Kaşıkçı olayı Suudilerin Türkiye'de yaptığı ilk iş değil'

Siyaset bilimci Ahmet Kasım Han, Suudi yönetiminin gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da ortadan kaybolmasıyla muhaliflere 'Türkiye sizin için güvenli bir yer değil' mesajı verdiğini söyledi. Han'a göre Suudilerin Türkiye'de yaptığı ilk iş de değil.

Haber Merkezi

Suudi Arabistan vatandaşı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan, 2 Ekim’de ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’na gitmesinden bugüne haber alınamıyor. Türk Emniyeti Kaşıkçı’nın öldürüldüğü ihtimali üzerinde duruyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’a “konsolosluktan çıktığını söyleyerek sorumluluktan kurtulamazsınız” çıkışında bulundu.

Kaşıkçı olayıyla ilgili DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Ahmet Kasım Han "Suudi Arabistan’ın Türkiye’de yaptığı ilk iş değil bu." derken 15 Temmuz'dan beri gerilimli olan Türk-Suud ilişkilerine dikkat çekiyor. 

Han olayın Türkiye’de, İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda gerçekleşmesinin ne tür bir mesaj içerdiği sorusuna "Türkiye; Arap Baharı’ndan beri Müslüman Kardeşler başta olmak üzere Arap dünyasının muhalifleri için sığınak vazifesi görüyor. Suudi yönetimi bu noktadan hareketle Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasıyla muhaliflere – Türkiye’nin de güvenli bir sığınak olduğunu düşünmeyin- mesajı veriyor." yanıtını verdi.

Türk Emniyeti'nin konsoloslukta yapacağı aramanın kimseyi tatmin etmeyeceği görüşünü savunan Han'a göre Türkiye’nin şu aşamada Suudi işbirliği olmadan cinayeti aydınlatma konusunda yapabileceği bir şey olmadığını savunuyor. Krizin derinleşmesi durumunda Türk Suudi ilişkilerinde ise iki tarafın da birbirlerine ekonomik ya da siyasi olarak fazla zarar verebilecek durumları olmadığını söylüyor.