Kafes Eylem Planı delili de sahte çıktı

Ergenekon ve Balyoz’dan sonra Poyrazköy davasında dijital delilleri inceleyen Adli Tıp uzmanları, davanın bel kemiği "Kafes Eylem Planı" içeren 3 No’lu DVD’de "sahtecilik" tespit etti.

Ergenekon ve Balyoz’dan sonra 86 sanığın tutuksuz yargılandığı Poyrazköy davasında dijital delilleri inceleyen Adli Tıp Kurum Uzmanları, davanın bel kemiğini oluşturan "Kafes Eylem Planı" içeren 3 No’lu DVD’de “sahtecilik” tespit etti.

Adli Tıp Kurumu uzmanları, 1 nolu CD ve 3 nolu DVD’ye ilişkin hazırladığı bilirkişi raporunu mahkemeye gönderdi. Raporda belgelerin sahte ve manipüle edildiği tespit edildi. Ayrıca dijitallerin imajlarının alınmadan el konulması ve mühürlü torbada muhafaza edilmemesi de delil zincirine aykırılık olarak değerlendirildi.

Bilirkişinin mahkemeye sunduğu rapordaki tespitlerde, "Windows işletim sisteminde dosya özellikleri menüsü üzerinden, bir meta veri düzenleme programıyla veya eşdeğer bir program ile değiştirilmesinin mümkün ve muhtemel olduğu değerlendirilmiştir" vurgusu yapıldı.

Raporda ayrıca dijitallere nasıl el konulması gerektiğine dikkat çekilerek, "Yapılan el koyma işleminin imaj almadan yapılması delil zincirini bozacağı ve bunun Suç Eşyası Yönetmeliği'ne aykırılık oluşturacağına" vurgu yapıldı.

'BERAAT GELMELİ'

Bilirkişi raporunu değerlendiren sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, “Poyrazköy Davası’nın delili olan 3 Nolu DVD üzerinde Adli Tıp uzmanlarının yaptığı incelemede bazı dijital dokümanların tarih ve saat bilgileriyle oynandığı tespit edildi. Raporda koyma anından itibaren delil zincirinin bozulduğuna ilişkin değerlendirmeler de var. DVD içinde kayıtlı Kafes Eylem Planı’nın sahte ve hukuka aykırı olduğuna ilişkin yapılan bilimsel tespitler çerçevesinde mahkemenin tüm sanıklar hakkında beraat kararı vermesi gerekir” dedi. 

NE OLMUŞTU?

Kafes Eylem Planı iddiası, 19 Kasım 2009’da Taraf gazetesinin haberiyle gündeme geldi. Eylem planının hedefinin Türkiye’de yaşayan gayrimüslimler ve azınlıklar olduğu belirtiliyordu. Ergenekon davası sanığı Bedrettin Dalan’ın kurucusu olduğu İstek Vakfı’na ait Poyrazköy’deki arazide yüklü miktarda mühimmat bulunmasının ardından soruşturma genişletilmiş, Ergenekon sanığı emekli binbaşı Levent Bektaş’ın ofisinde arama yapılmıştı. Arama sonucu, bir DVD’de Kafes Eylem Planı belgelerine ulaşıldığı öne sürülmüştü.