KADEM’den toplumsal adalet savunusu: Kadın yerini bilecek

AKP’ye yakınlığıyla bilinen kadın örgütü KADEM'in düzenlediği “hizmet içi eğitim” kampında konuşulanlar derneğin esas odaklandığı noktanın kadın sorunlarından çok ailenin birliğinin korunması olduğunu gösterdi.

Haber Merkezi

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, “Temsilcilik ve Yurt Müdireleri Hizmet içi Eğitim Kampı”’nın başladığı duyuruldu.

Dün başlayan ve bugün devam eden eğitim kampında konuşan Başkan Saliha Okur Gümrükçüoğlu cinsiyette adalet ararken kadının ve erkeğin özel durumunu dikkate almak gerektiğini söyledi. Gümrükçüoğlu konuşmasında aile birliğine kutsallık atfederken “Bizim meselemiz; kadın, aile, toplum. Bizler kadınlar olarak, bir STK olarak toplumun asayişini bozan, canını yakan ve aile birliğini tehdit eden durumların çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

"Hakkaniyetli düzen arayışının erkeği mağdur etmemesi gerektiğini" söyleyen Gümrükçüoğlu'nun açıklamaları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın ve erkeğin eşitliğinin "fıtrata ters" olduğunu söylediği konuşmayı akıllara getirdi. Erdoğan 2016 ylında yaptığı konuşmada kadın ve erkeğin eşit olamayacağını söylerken kadının öncelikli rolünün annelik olduğunu vurgulamış ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"İş hayatında hamile bir kadını erkek ile aynı şartlara tabi tutamazsınız. Bir anneyi, örneğin çocuğu emzirmek zorunda olan bir anneyi bu tür yükümlülükleri olmayan bir erkek ile eşit konuma getiremezsiniz. Kadınları, erkeklerin yaptığı her işte çalıştıramazsınız, komünist rejimlerde geçmişte olduğu gibi. Eline ver kazmayı küreği, çalışsın. Olmaz böyle bir şey. Onun narin yapısına ters düşer. Bizim dinimiz kadına bir makam vermiş, annelik makamı. Anneye bir makam daha vermiş. Cenneti ayakları altına sermiş. Babanın değil annenin ayakları altına koymuş. Annenin ayağının altı öpülür. Ben anacığımın ayağının altını öperdim. Anam nazlanırdı, anacığım çekme ayağını derdim, çünkü burada cennetin kokusu var. Bazen ağlardı. Anne başka bir şey. Ve makamların o ulaşılamazdır. Ama bunu anlayanlar olur anlamayanlar olur. Bunu feministlere anlatamazsın mesela, onlar anneliği kabul etmiyor. Ama anlayanlar yeter bize diyoruz, onlarla yola devam ederiz" diye konuştu."

Kamptaki bir diğer konuşmacı olan ve başkan yardımcılığı görevini yürüten Sümeyye Erdoğan Bayraktar da kadın ve erkeğin eşitsizliğine vurgu yaptıktan sonra, kadınların farklılıklarının gözetilmesi gerektiğini dile getirdi. 

KADEM VE AKP

KADEM'in, kurulduğu 2013 yılından bu yana AKP'yle yakın ilişkide olduğu biliniyor. AKP'nin anayasadaki laiklik ilkesiyle bağdaşmayan "müftülere nikah yetkisi verilmesi" hamlesini destekleyen dernek,  kamuoyunda “tecavüzcüleri kurtarma” girişimi olarak kabul gören, AKP'li yetkililer tarafından “küçük yaştaki birliktelikler nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi” amacıyla hazırlandığı öne sürülen yasa değişikliği için çocukların cinsel istismarında kendi iradesinin nasıl tespit edileceğine özen gösterilmesini talep etmişti.

Türkiye'de kadın cinayetlerinde faillerin 3’te 2’sini partnerler, eski partnerler ya da erkek akrabalar oluşturduğu bilinirken, derneğin kurucularından olan ve başkan yardımcılığı görevini de yürüten Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın  KADEM’in ilk genel kurul açılışında yaptığı konuşmada tacize uğrayan kadının babasının, eşinin, erkek kardeşinin de mağdur olduğunu iddia etmesi, derneğin, kadınların sorunlarından çok, AKP'nin politikalarıyla uyumlu olarak aile kurumunun her şartta savunulması gerektiğine odaklandığına işaret ediyor.