İzmir'in su havzasında altın çıkaran maden şirketi, kapasite artıracak!

İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nı kirlettiği iddialarıyla gündeme gelen Efemçukuru’ndaki altın madeninin kapasitesinin artırılmasına karar verildi. Madenin sahibi Tübrag şirketi İzmir Valiliği’ne başvuru yaptı. Eğer ÇED onayı verilirse yılda 250 bin tonun üzerinde malzeme işlem görecek. Şimdi gözler Valiliğin kararında...

İzmir’de yıllardır tartışmalara neden olan Menderes ilçesindeki bağlı Efemçukuru altın madeninin kapasitesinin artırılmasına karar verildi.

Ege'de Son Söz'den Fatih Yapar'ın haberine göre, Kanadalı Elrado Gold Şirketi’nin Türkiye temsilcisi olan Tübrag Madencilik şirketi, çalışmalarını devam ettirdiği altın madeninde yapılan sondaj çalışmaları sonrasında yeni maden cevherleri tespit edildiğini belirtti. Kapasiteyi artırma çalışmalarına hız veren şirket bu kapsamda İzmir Valiliği’ne başvuru yaptı. İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nı kirlettiği iddiaları ile gündeme gelen maden resmi işlemleri başlatarak ÇED başvurusunda bulundu. Şirket, başvuru kabul edilirse daha önce yılda 250 bin ton maden çıkarma üzerine aldığı 10 yıllık süreyi hem uzatacak hem de miktarı arttıracak.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Bölgede maden arama çalışmalarını sürdüren şirketin Efemçukuru projesinin temeli 1990’lı yılların başına dayanıyor. 1992-1993 yıllarında maden ruhsatının alınmasının ardından ilk arama çalışmalarına başlanan faaliyet için 1998 yılından itibaren çevresel veriler toplanmaya başlandı. Uzun soluklu bir veri tabanı oluşturma dönemini takiben 2005 yılında hazırlanmış olan ÇED raporu o dönem Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından değerlendirilerek izin verildi.  Bakanlığı, bu dönemde oluşturulan ÇED raporu, yılda 250 bin ton üretimin 10 yıl boyunca gerçekleştirilmesi üzerine planlandı. 13 Haziran 2011 tarihinde deneme izni alan faaliyet bu izin kapsamında deneme üretimine geçti. Şirket bir yıllık sürenin ardından hem izni hem de süreyi 2013 yılında uzattı.  Şirket çalışmalar sonucunda yeni maden cevherleri bulunca bakanlığa başvuru yapma kararı aldı. Valilik ÇED sürecine onay verirse şirket kapasitesini artırarak daha çok altın çıkartacak.

KONU MAHKEMEDE
Öte yandan bölgedeki maden çalışmaları ile ilgili açılan davalar ise sürüyor. Maden şirketinin yaptığı çalışmalara ve daha önce verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yargıya taşınmış bazı sivil toplum kuruluşları ve bölge sakini bir kişi tarafından  İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne dava açılmıştı. Mahkeme yaptığı inceleme sonrasında 16 Nisan 2015 tarihinde “ÇED Olumlu” kararını iptal etti. Bu karar Davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve davalı yanında müdahil yatırımcı Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından temyiz edilirken Danıştay’daki temyiz süreci tamamlanmadan kapasite artışı talebi gelmiş oldu.