İzmir’de 'Oylar Sosyalizme' diyenlere rozetleri takıldı

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, KP İzmir Örgütü tarafından düzenlenen “Oylar Sosyalizme” etkinliğine katılarak Komünist Parti'ye oy verme ve sosyalizm mücadelesini güçlendirme çağrısı yaptı; Kuçubas Parti'ye yeni katılanlara rozetlerini taktı.

soL – İzmir

Komünist Parti İzmir İl Örgütü tarafından düzenlenen “Oylar Sosyalizme” adlı açık hava etkinliğine katılan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, büyük olan değil haklı olan partiye oy verilmesi gerektiğini vurgulayarak, sosyalizm mücadelesini güçlendirme çağrısında bulundu.

Kültürpark’taki açık hava toplantısına KKE Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas’ın yanı sıra Komünist Parti üyeleri, parti dostları ve konuklar katıldı.

SADECE MUHALEFET ETMİYORUZ, SOSYALİZMİ KURMAK İSTİYORUZ

İlk konuşmayı yapan Komünist Parti Merkez Komite Üyesi ve İzmir Milletvekili Adayı Senem Doruk, 13 yıldır ülkenin başına bela olan AKP’nin yolun sonuna geldiğini vurgulayarak, “Yıllardır üstümüze çöken karanlığın sacayakları dağılmış, kendine yeni zeminler aramaktadır. Sermaye iktidarı Tayyip Erdoğansız bir Türkiye ile yola devam etme kararı almış, ülkemizi yeniden yapılandırmak istemektedir. Düzen içi iyileştirmeler bize bir lütuf olarak sunulmaya çalışılmaktadır. Biz bu ülkenin komünist partisi olarak, muhalefet etmekle yetinmiyoruz, sosyalizmi, işçi sınıfı iktidarını kurma amacı ve iddiasını taşıyoruz” dedi.

Seçimlerde solun tüm değerlerinin ayaklar altına alındığını ifade eden Senem Doruk, şunları söyledi: “Biz komünistler ise bu kepaze düzenin bittiğini söylüyoruz. Bu düzenden tamamen kurtulmak gerektiğini söylüyoruz. Bu düzen içerisinde herhangi bir iyileştirme ve düzelme olamayacağını anlatıyoruz. Bunun mümkün olmadığını söyleyenler var. Soruyoruz öyleyse: Birisi gidip yenisi geldiğinde bu düzen içinde özgür olmayı, eşit olmayı beklemek, laikliği, kamuculuğu beklemek mümkün mü? Bu düzen içinde bunları beklemek mümkün değil. İşçilerin, emekçilerin, aydınların, öğrencilerin tek bir kurtuluşu vardır. O da bu düzenin yıkılması, sosyalizmin kurulmasıdır.”

BÜYÜK OLAN DEĞİL HAKLI OLAN PARTİYE OY VERİN

Daha sonra kürsüye gelen KKE Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, kısa bir süre önce Yunanistan’da iktidara gelen Syriza’dan örnekler verdiği konuşmasında, Yunan halkının nasıl büyük bir hayal kırıklığına uğradığını anlattı. Sol söylemlerle iktidara gelen Syriza'nın ile koalisyon ortağı milliyetçi ANEL'in NATO ve Avrupa Birliği ile işbirliği yaptığını vurgulayan Kuçubas, “Biz KKE olarak AB, ABD ve NATO ile yapılan bütün işçi ve halk karşıtı anlaşmaların karşısındayız. Düzen değişmediği sürece, her şey sermaye sınıfının çıkarına olacaktır. Kapitalist düzeni yıkmak gerekiyor. Yunanistan’da da seçmenler ‘oyunuz kaybolmasın’ denilerek düzen partilerine oy verilmeye ikna edildi. Oysa komünistlere verilen oylar kaybolmaz, sosyalizm mücadelesine güç verir, örgütlü mücadeleyi büyütür” dedi.

Büyük olan değil haklı olan partiye oy vermek gerektiğini söyleyen Kuçubas, Türkiyeli seçmenleri 7 Haziran seçiminde Komünist Parti’ye oy vermeye çağırdı.  

DÜZEN PARTİLERİNİN SAADET ZİNCİRİNİ KIRMALIYIZ

Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan ise siyasetle ilgilenmeye başladığı 70’lerin ortalarından beri Türkiye’nin sosyalistlerine ve solcularına “Bu defalık kendi benimseyip istediğinizi değil de güçlü olana oy verin, oyları bölmeyin de şu beladan kurtulalım” denildiğini anımsatarak, “Bu seçimde de aynı gelenek sürüyor. Ama bu kez oyları bölmeyin diyenler birken iki oldu. Şimdi karşımızda iki parti bize oyları bölmeyin diyorlar. CHP ve HDP’den söz ediyorum. 40 yıldır başımıza dert olan oyları bölmeyin konusu bir kez daha karşımıza çıktı. AKP belasından kurtulmak için aman ha HDP’yi ya da CHP’yi destekleyin diyorlar. MHP’liler birçok yerde CHP’yi, CHP’liler birçok yerde HDP’yi, Cemaat MHP’yi destekliyor. Oyları zaten istedikleri gibi bölmüşler. Ortada herkesin birbirine oy verdiği bir saadet zinciri var. Sonra dönüp memleketin gerçek devrimcilerine, sosyalistlerine diyorlar ki, oyları bölmeyin. Çok açık söylüyoruz. Bu düzenin partileri arasında böyle bir ilişki kurulduysa, biz düzenin bu zincirini kırmak zorundayız” dedi.  

AKP’DEN KURTULMAK YETMEZ GÜÇLENMEK ZORUNDAYIZ

NATO’dan çıkılacağını, yabancı üslere el konulacağını, imam hatiplerin kapatılacağını, tüm üretim araçlarının kamulaştırılıp devletleştirileceğini, eğitimin sağlığın parasız olacağını söyleyen tek partinin Komünist Partisi olduğunu söyleyen Okuyan, “Komünistler sahte çözümler vaat edemez. AKP’den kurtulmak yetmez, örgütlenip mücadele etmekten ve sosyalizmi kurmaktan başka çaremiz yok. Sadece seçimlere ve Meclis’e bel bağlarsak, bir gün o Meclis’in tepesinde Amerika’dan aldığımız uçaklar alçaktan uçarlar ve o gün o Meclis kapanır. Ve halkımız örgütsüz olduğu için gıkını bile çıkaramaz. Dolayısıyla kolay çözüm yok. Örgütleneceğiz ama örgütlenince de işlerin ne kadar kolaylaştığını göreceğiz. Komünist Parti bunu vaat ediyor. Oy verin de naparsanız yapın demiyoruz. Biz seçim partisi değiliz. Ama sosyalizmin ve Komünist Parti’nin güçlenmeye ihtiyacı var. Güçlenelim ki metal patronunu karşısına daha güçlü çıksın metal işçisi. Soma’daki madenci aileleri geleceğe biraz daha umutla bakıp AKP’nin sadakasına mahkum kalmasınlar. Yatağan’da özelleştirmeye direnen işçi fabrikalara, madenlere, işletmelere el koysun. Hatay halkı savaşa karşı mücadele ederken bilsin ki arkasında güçlü bir Komünist Parti var. Güçlenmek zorundayız” diye konuştu.   

YENİ ÜYELERE ROZET

Ege Bölgesi’nin çeşitli kentlerinde Komünist Parti’ye üye olanlara rozetleri Kuçubas, Okuyan ve Doruk tarafından takıldı. Daha sonra Parti'nin seçim şarkısı etkinliğe katılan yüzlerce konuk tarafından hep bir ağızdan seslendirildi.

 

Foto: Cem Özbek