İzmir'de bütün şehirde arama kararı çıkartılmış!

İzmir Emniyet Müdürlüğü 25 Şubat’ta İzmir 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak sadece olağanüstü hal döneminde uygulanan “Önleme arama izni” aldı, iznin süresi 2 Mart’ta bir kez daha uzatıldı

soL - İzmir

İzmir Emniyet Müdürlüğü 25 Şubat’ta İzmir 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak sadece olağanüstü hal döneminde uygulanan “Önleme arama izni” aldı, iznin süresi 2 Mart’ta bir kez daha uzatıldı.

GEREKÇESİ ÇAKIROĞLU CİNAYETİ

Ülkücü öğrenci Fırat Çakıroğlu’nun 20 Şubat Cuma günü Ege Üniversitesi yerleşkesinde çıkan olaylarda öldürülmesinin ardından İzmir’de ilginç bir gelişme yaşandı.

İzmir’de yayınlanan 9 Eylül Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve köşe yazarı Serdar Öztürk’ün haberine göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü 25 Şubat 2015 tarih 805607737.175. (12470)/34 sayılı yazısı ile İzmir 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak sadece OHAL döneminde görülebilecek bir izin istedi. Mahkeme sadece bir gün için ve bir defaya mahsus olmak üzere “Önleme arama izni” verdi.

2 MART’TA UZATILDI

Bu karar gereğince emniyet güçleri, İzmir’in metropol ilçeleri olan Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Konak ve Narlıdere ilçe sınırları içerisinde kişilerin üstlerini, her türlü toplu taşıma veya seyreden taşıt araçlarının özel kağıtlarının ve eşyalarının aranabilmesi için izin aldı. Karar 2 Mart Pazartesi günü yine uzatıldı.

İZİN NELERİ KAPSIYOR?

İzin yazısında izne gerekçe olarak şu cümleler yer aldı: “Söz konusu olay sonrasında karşıt gruplu öğrenciler tarafından, Ege Üniversitesi öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun hayatını kaybetmesi bahane gösterilerek ilimiz genelinde çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleneceği, bu eylemlerde karşıt görüşlü grup ya da öğrencilere, güvenlik güçlerine, kamu/kurum ve kuruluşlarına, kamuya ve özel şahıslara ait araçlara taşlı, sopalı, bıçaklı ve benzeri saldırıda bulunularak zarar verileceği yönünde bilgiler alındı.”

Söz konusu yazıda şu konuda izin talep edildi: “Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın, genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, suç işleyenlerin yakalanabilmesi, taşınması ve bulundurulması yasak olan her türlü silah, patlayıcı madde ve diğer suç unsuru eşyaların tespiti amacıyla ilimiz Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Konak ve Narlıdere ilçe sınırları içerisinde kişilerin üstlerinin, her türlü toplu taşıma veya seyreden taşıt araçlarının özel kağıtlarının ve eşyalarının aranması için 26 Şubat 2015 günü saat 06.00’dan 27 Şubat 2015 günü saat 06.00’a kadar tek defaya mahsus olmak üzere önleme arama izni verilmesini, arama neticesi, elde edilecek olan suç konusu eşyanın CMK’nın 127. maddesi gereğince el konulabilmesi ve adli emanete alınabilmesi için karar verilmesi talep edilmiş olmakla evrakı incelendi.”

BİR KEZ DAHA UZATILDI

İzmir 1. Sulh Ceza Hakimliği, İzmir polisinin bu talebini uygun gördü ve ilk izni 25 Şubat 2015 Çarşamba günü verdi. İzin 2 Mart 2015 Pazartesi günü tekrar uzatıldı.

ÇHD VE BARO’DAN TEPKİ

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün sadece Olağanüstü Hal döneminde uygulanan ‘önleme arama izni’ alması tepki çekti.

KENTİN TAMAMI İÇİN VERİLEN İZİN FAŞİZMDİR

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, "Kararı inceledim, arama izni istenen ilçelere bakıldığında bu zaten şehrin tamamı sayılır. Kanunda aramalar toplumun tamamını baskı altına alacak şekilde yapılamaz diyor. Verilen izine bakıldığında bir suçlu aramadan çok bir şehrin topyekün suçlu görüntüsü doğuyor. Sanki toplumun tamamı suçluymuş algısına neden olabilir. Bu kadar çok ilçede önleme arama izni toplumda korku, huzursuzluk, panik ve benzeri duygulara neden olur. Bu durum kanunlara aykırıdır. Emniyet yetkilileri önleme arama izni alabilir. Bunun yerine daha somut noktalar, yerler olmalı. Bu şekilde bütün şehirde suçlu arama izni olamaz. İktidarın bu tutumu polis devletine doğru gidiş ve faşizmdir” dedi.

 

ÇHD: HUKUKA AYKIRI

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Başkanı Şule Arslan Hızal ise, “Olağanüstü bir yetki bu. Fırat Çakıroğlu’nun ölümüyle ilgili soruşturma yürüyor zaten. Failleri olduğu iddia edilen kişi tutuklandı. Ege Üniversitesi’nde olağanüstü hal ilan edildi, girenlerin üzeri aranıyor.  Hal böyleyken İzmir’in tüm ilçelerinde üst araması, taşıt arama yoluna gidilmesi hukuka aykırı. Yürüyen bir soruşturma var, bu yetkiyle bütün insanları potansiyel şüpheli hale getiriyorlar. Biz bu duruma itiraz edeceğiz” dedi.