İzmir'de beklenen son: Kordon'da binalar 10 metre daha yükselecek

Bakanlık tarafından uygulanan kararla, körfez kıyısındaki bütün yapılan 10 metre daha yüksek yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, İzmir’in simgesi Kordon başta olmak üzere körfez kıyısındaki tüm binaların yaklaşık 10 metre daha yüksek yapılmasına olanak tanıyor.

Yönetmeliğin revizyona uğramadan uygulanması durumunda İzmir’in yaşanmaz hale geleceği uyarısında bulunan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, imar düzenlemelerinin yönetmelik kapsamında yapılması yönünde karar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yanlıştan dönülmesi çağrısında bulundu.

Konak Belediyesi, denizden görüntüsü nedeniyle ‘Çin Seddi’benzetmesi yapılan binaların daha da yükselmesine neden olacak yönetmeliğe karşı harekete geçmişti.

Belediye Meclisi’nin Kasım 2014 tarihli toplantısında, Konak Meydanı – Alsancak Limanı arasında kalan Kordon’da sekiz kat ve maksimum 24.80 metre yükseklik, Konak Meydanı-Üçkuyular Meydanı arasında kalan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı sahilinde yedi kat ve 21.80 metrelik yapılaşma uygulamasının devam etmesi kararı alınmıştı.

Toplantıda ayrıca, yönetmelikte yer alan konutta 3.5 metre ofis ve turizm yapılarında 3.80 metrelik kat yüksekliğine göre özel yapılaşma koşulları talep edilen projelerin, ancak kat sayısının düşürülmesi ve mevcut toplam yüksekliğe uyulması durumunda onay görmesi kararlaştırılmıştı.

Konak ilçesi sahili olan Kordon ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kıyısında mevcut yüksekliğin daha da artmasının önüne geçmeyi amaçlayan bu karar, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedildi.

Tüm kenti kapsayacak bir kararın altına imza atan Büyükşehir Belediye Meclisi, kat yükseklikleri ve imar planı düzenlemesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında olmasına hükmetti.

Bu karara göre sekiz kat imar hakkı tanınan Kordon’da eskiden 3 metre olan kat yüksekliği 3.80 metreye kadar yükselebilecek, giriş katları için verilen 4.5 metre yükseklik de dikkate alındığında yeni ruhsat alacak binalar eskisinden yaklaşık 10 metre yüksek inşa edilebilecek.

Böylece Kordon’da ruhsat bekleyen inşaatlar bu durumdan yararlanacak, gelecekte yenilenecek binalar da bu koşullara göre yapılacak.

KENT PEYZAJI TAMAMEN BOZULACAK
Kat yüksekliklerini artıran yönetmeliğin revizyon yapılmadan uygulanması durumunda İzmir’in yaşanamaz hale geleceğine dair daha önce yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, bu yanlıştan dönülmesini istedi.

“Kentin hava alması, ışık alması ve kent peyzajı tamamen bozulacak” diyen Topal, sorunun imar revizyonuyla çözülebileceğini kaydetti.