İzmir’de Aydınlanma Toplantıları devam ediyor

İzmir’de Komünist Gençlik tarafından Aralık ayında başlatılan ve SoL yazarlarının konuk olarak katıldığı Aydınlanma Sohbetleri’nde bu hafta SoL yazarları Prof. Dr. Rıfat Okçabol ve Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın konuk oluyor.

SoL yazarları bu hafta İzmir’de düzenlenecek iki söyleşiyle birlikte İzmirlilerle buluşacak.

Komünist Gençlik tarafından Aydınlanma Sohbetleri adıyla Aralık ayı başında başlatılan söyleşiler dizisinin Ocak ayında da sürmesi planlanıyor. Altı başlıktan oluşan Aydınlanma Sohbetleri’nde kültür sanattan, eğitim sistemine, üniversite ve liselerin koşullarından sosyalizm düşüncesine kadar geniş bir yelpazede toplantılar düzenlenerek, yüzlerce gençle buluşmak hedefleniyor.

İlk söyleşisi, 9 Aralık’ta Jose Marti Küba Dostluk Derneği ile birlikte Nahide Özkan’ın katılımıyla “Küba’da Sosyalizm” başlığıyla gerçekleştirilen Aydınlanma Sohbetleri’nin programında bu hafta iki söyleşi yer alıyor.

Aydınlanma Sohbetleri’yle amaçladığımız, içinden geçtiğimiz sürecin basıncı altında ezilme riski taşıyan ve gün be gün umutsuzluğa hapsedilmeye çalışılan gençliğe Türkiye’nin aydınlanmacı birikimi hatırlatmak. Ancak elbette daha önemlisi bu birikimin bugün yalnızca komünistlerin mücadelesinde somutlaştığını, yalnızca sosyalizm perspektifiyle yeniden üretilebileceğini göstermek ve AKP’nin bütünlüklü saldırısının karşısına insanlığın yarattığı tüm ilerici değerlerle dikilmek.

Prof. Dr. Rıfat Okçabol’un katılacağı “AKP’li Yollarda Eğitimde Gericileşme” başlıklı söyleşi 18 Aralık Perşembe günü Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ve Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın’ın katılacağı “Sanat ve Sosyalizm” söyleşisi 19 Aralık Cuma günü Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilecek.

Aydınlanma Sohbetleri’ni düzenleyen Komünist Gençlik adına konuşan Eren Selanik, toplantıların etkisinin umdukları gibi büyük olduğunu belirtiyor:

Bir örnek vermek gerekirse 18 Aralık Perşembe günü Prof. Dr. Rıfat Okçabol’un katılımcı olacağı ve Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal’ın moderatörlüğünü üstleneceği toplantı, gerici şura kararlarına aydınların, emekçilerin, öğrencilerin verdiği tepkinin örgütlenmesinin de yardımcısı oldu. Bu toplantıya Yenikuşak Köy Enstitüleri Derneği’nden Gökçeada Mezunlar Derneği’ne kadar pek çok kurum destekçi oldu, hocalarımızın önemli bir kısmı yardımlarını sundu, öğrenci toplulukları katkı koydu. Bu örnek örgütlemeye çalıştığımız direncin ortaya çıkmasının, doğru siyasi doğrultuda inatçı bir biçimde arkasında durulduğu zaman çok da zor olmadığı kanıtlıyor.

Aydınlanma Sohbetleri, sırasıyla Özkan Öztaş, Kemal Okuyan ve Merdan Yanardağ’ın katılacağı toplantılarla devam edecek.