İzmir’de AKP “Çevik Bir Meydanı Yaşar Kemal olsun” dedi, CHP reddetti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz meclis toplantısının ilk oturumunda AKP grubu ilginç bir öneri getirerek, AKP İzmir Milletvekili Cemil Şeboy’un Buca Belediye Başkanlığı döneminde Çevik Bir adı verilen meydanın adının Yaşar Kemal olarak değiştirilmesini istedi, CHP grubu ret oyu verdi.

soL-İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı ilk oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu başkanlığında gerçekleşti. Oturumda AKP grubundan ilginç bir öneri geldi. AKP grubu, AKP İzmir Milletvekili Cemil Şeboy’un Buca Belediye Başkanlığı döneminde “Çevik Bir” adı verilen Buca’daki meydanın adının Yaşar Kemal olarak değiştirilmesini önerdi. Önerge CHP’nin ret oylarıyla gündeme alınmadı.

KOCAOĞLU: ETKİ TEPKİ YARATIR

Öneri hakkında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “11 yıldır belediye başkanlığınızı yapıyorum. Belli konularda da titiz davranıyorum. Bu isim değişikliği konularında geçmiş dönemde başkanlık yapan arkadaşlar nasıl davrandığımızı biliyorlar. O ismi birisi koydu o meydana. Bu isim değişikliklerinin yapılmaması taraftarıyım. Bunu hem kamuoyunda hem mecliste paylaştım. Bu etki tepki yaratır. Başımıza ne geldiyse etki tepkiyle yönetilmekten geldi. Artık dünya uzlaşıyor. Uzlaşı kültürünü içimize sindiremediğimiz müddetçe belli problemlerimizi aşamayız. Benim bu konudaki düşüncem budur. Ama yine de gündeme alınıp alınmaması oylayalım” dedi.

AKPL’Lİ FAZLA: MİLİTARİZMİ ÇAĞRIŞTIRIYOR

AKP’li Meclis Üyesi Azad Fazla ise ismin kendi partisinden şu an İzmir Milletvekili olan Cemil Şeboy’un belediye başkanlığı döneminde verildiğini ifade ederken, “Bu karar Cemil Şeboy dönemindeki mecliste alınmıştı. Kırsal yerlerde o bölgede yetişen birinin isminin konulması olabilir. Artık geldiğimiz noktada Çevik Bir ismi darbecilerle anılıyor ve militarizmi çağrıştırıyor. Önerimiz Yaşar Kemal’dir. Yaşar Kemal AKP’li değildi, başka bir partili de değildi. Polemik oluşturmayacağı için üniversite kentinin bu isimle anılmasını önerdik” dedi.

CHP’Lİ AYDOĞAN: ASKER MİLLETİZ

CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da konuyla ilgili, “Büyükşehir belediyesinin en önemli özelliklerinden biri de geçmişteki isimlerin değiştirilmemesi yönündedir. Biz asker bir milletiz. Bizim geçmiş tarihimizin en büyük şahısları askerdir. Neden gocundular anlamadım. Siyasilerin birçok yerde isimleri vardır. Her iktidar değişikliğinde bu isimleri değiştirsek bu işin sonu gelmez. ‘Asker kökenli insanların isimleri değiştirilsin’ demek doğru değildir. Yeni bir meydan olur istenilen ismi veririz. Önergenin gündeme alınmamasını rica ediyorum” açıklamasını yaptı.

ÇEVİK BİR KİMDİR?

Buca doğumlu emekli Orgeneral Çevik Bir’in adı 28 Şubat süreciyle özdeşleşti. 28 Şubat davasında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye iştirakla suçlanan 103 sanık hakkında yapılan soruşturma kapsamında 12 Nisan 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği tarafından tutuklanarak Sincan Cezaevine konuldu. 19 Aralık 2013’te adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.