İzmir Valiliği, Ege kıyılarını balık çiftliği şirketlerine açmaya devam ediyor

İzmir'in Urla ilçesine bağlı Demircili mahallesi Sığacık Körfezi açıklarında faaliyet gösteren balık çiftliklerine İzmir Valiliği'nden bir onay daha geldi. Özsu Balık Üretim adlı şirketin kapasite artış talebine vize veren Valilik, ÇED sürecinin başladığını ilan etti.Valilik geçtiğimiz günlerde Yaşar Holding'e bağlı bir şirkete de Karaburun için onay vermişti.

soL-İzmir

Özsu Balık Üretim firmasının Urla yakınlarındaki Sığacık açıklarında faaliyet gösteren çipura ve levrek yetiştirme tesislerinin kapasite artış talebi, İzmir Valiliği tarafından ilk onayı aldı. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda firmanın talebiyle ilgili ÇED sürecinin başlatıldığı duyuruldu.

URLA'DAKİ TESİSE VALİLİKTEN KRİTİK ONAY

Firma nihai ÇED onayını aldığı takdirde yıllık 2 bin ton üretim kapasitesine sahip balık çiftliklerinde toplam 450 bin liralık yatırımla kapasite artışına gidecek. Buna göre mevcut 24 adetlik kafese 6 adet daha ekleyecek olan firma, sahip olduğu 52 bin metrekarelik üretim alanını da 75 bin metrekareye çıkartacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile diğer resmi kurumların onay verdiği tesis kıyının yaklaşık bir kilometre açığında bulunuyor.

İzmir Valiliği geçtiğimiz günlerde Yaşar Holding'e bağlı bir şirketin Karaburun'a balık çiftliği kurmasını onaylamıştı. 

BALIK ÇİFTLİKLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ

Balık çiftliklerinde genel görünümü ve estetiği bozma, ulaşımı etkileme, doğal balık popülasyonlarını etkileme, hastalık taşıma, genetik etki ve hastalıklara karşı kullanılan antibiyotiklerin çevresel etkileri görülebilmekte. patojenleri engellemek için havuzlarda sık sık bir takım kimyasal maddeler kullanılmakta. Bu kimyasal maddelerin başta çocuklar olmak üzere insan sağlığı üzerinde de son derece olumsuz etkileri olabilir. Bununla birlikte etkisi daha tam olarak bilinmeyen diğer kimyasallar ve bunların birbirleri ile etkileşimleri de hesaba katılmalıdır. Balık çiftliklerinde kullanılan antibiyotikler sudaki yararlı bakterilerin ölümüne neden olabilir. Diğer yandan balık çiftliklerinde antibiyotik kullanılması antibiyotiklere dirençli olan bakterilerin gelişmesine yol açmaktadır. Bir çalışmada antibiyotiklerin yüzde 20-30’nun balık vücudunda tutulduğu yüzde 70-80’nin ise çevreye geçtiği tespit edilmiştir. Balık çiftliklerinde kullanılan kimyasal maddeler ekolojik çevreyi de kirletmektedir. Örneğin bu kimyasal atıkların kırılgan deniz yaşamını değiştirdiği gösterilmiştir. Balık çiftlikleri suları ve ekolojik çevreyi olağanüstü düzeyde kirletmesi nedeniyle organik olarak da değerlendirilemez.