İzmir seçim sonuçları analizi

İzmir'de CHP, yüzde 45 oy alarak birinci oldu. AKP 11 puan civarında oy kaybetti. AKP'nin kaybettiği oy, MHP ve HDP'ye gitti.

Haber Merkezi

Cumhuriyet tarihine bakıldığında DP-AP çizgisindeki merkez sağın güçlü olduğu, AKP'li yıllarla birlikteyse "CHP'nin kalesi" olarak anılmaya başlanan İzmir'de CHP, yüzde 45 oy alarak birinci parti oldu. AKP yüzde 26, MHP yüzde 14, HDP yüzde 10 civarında oy aldılar.

Bu tabloya göre kentin milletvekillerinden 12'si CHP'li, 8'i AKP'li, 4'ü MHP'li, 2'si de HDP'li olacak.

2014 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde CHP yüzde 49, AKP yüzde 36, MHP yüzde 8, HDP yüzde 3,3 oy almıştı.

Aynı yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse İhsanoğlu yüzde 58, Erdoğan yüzde 33, Demirtaş yüzde 8 oy almıştı.

2011 genel seçimlerinde CHP'nin oyu yüzde 44'tü. AKP yüzde 37, MHP yüzde 11 oy almıştı. Kürt hareketi parti olarak katılmadığı bu seçimlerde İzmir'den bağımsız milletvekili çıkarmayı başaramamış, iki adayın ortalaması yüzde 3 civarında çıkmıştı.

Tabloya bakılırsa, AKP son 5 yıldır İzmir'de düzenli olarak oy kaybetme eğilimindeydi fakat bu seçimlerle birlikte 2011'e göre dahi 11 puan gibi ciddi bir oyu kaybetmiş görünüyor. CHP, 2011 seçimlerine çok yakın bir oy oranı aldı. İzmir'de MHP ve HDP'nin oylarını önemli oranda artırdığı görülüyor. Tablo, AKP'nin İzmir'de kaybettiği oyların bu iki partiye dağıldığına işaret ediyor.