İşte Ak Saray'daki sade ve doğal hayat

Ak Saray'da sade ve doğal bir hayat yaşandığına ilişkin yandaş basında yer alan haberlere mimarlardan tepki geldi. Saray'ın 650 metrekarelik özel üretim mutfağının yaklaşık maliyetinin 6,5 milyon TL civarında olduğu ortaya çıktı.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Doğa katledilerek, 3 bin ağaç kesilerek yapılan,  tuvaletlerinde bir metrekaresi 300 avro olan ipekli duvar kağıdı kullanılan kaçak sarayda hangi sade hangi doğallıktan bahsediliyor. Haber bile doğal değil, Kaçak Sarayda bizim vergilerimizle lüküs hayat yaşanıyor" dedi.

MUTFAĞI 650 METREKARE

"Atatürk Orman Çiftliği'nde, mahkeme kararlarına rağmen, Atatürk'ün vasiyeti ihlal edilerek yapılan Kaçak sarayda sade hayat diyerek, emeğiyle geçinen yoksulluk içerisinde çocuğuna bir tas çorba yetiştirmeye çalışan herkesle dalga geçiyorlar" diyen Candan "Kaçak Saray yerleşkesindeki  kaçak konuttaki mutfak  bölümü için toplam 650 metrekare  planlanmış durumda.Izgara kebap mutfağı, sıcak mutfak, soğuk mutfak, oda büyüklüğünde derin dondurucusu, soğuk depolar ve servis hizmetleri için hazırlanan alanları  içerisinde barındıran bu 650 metrekarelik mutfak ile  hangi sade hayattan bahsediliyor. İki gözlü odada hayatını sürdürmeye çalışan insanlar, kaçak saraydaki mutfağın servis asansörü kadar yerde mutfak ihtiyaçlarını karşılarlarken,Kaçak sarayda sade ve doğal hayattan bahsetmek aymazlıktır" ifadelerini kullandı.

Candan mutfağın metrekaresine dikkat çekerek  "Binalarda 4 kişilik bir aile için ortalama 10-12 metrekarelik mutfak tasarlandığını düşündüğünüzde, 65 konutun mutfağına denk büyüklükte olan kaçak mutfakta kimse bize sade ve doğal hayattan bahsetmesin. Kaçak sarayın, kaçak konutunun 650 metrekarelik özel üretim mutfağının yaklaşık maliyeti 6,5 milyon TL civarında. Bu maliyet doğal ve sade midir mesela? Hane halkı istatistiklerine göre  yoksul bir aile hane gelirinin %20 sini mutfağa harcıyor. Yani Asgari ücretle çalışan bir işçi mutfak gideri olarak  4 kişilik ailesi için  aylık yaklaşık 190 TL harcıyor. Kaçak sarayın kaçak konutunun 650 metrekarelik mutfağının maliyeti, 34 bin 210 asgari ücretle çalışan işçinin ve 136 bin 840 kişinin mutfak giderine denk. Bu haberin yansıdığı fotoğrafta Emine Erdoğan'ın oturduğu,altın varaklı oymalı koltuğun maliyetini açıklasınlar da, ne kadar sade hayatmış anlayalım.Bize olmayan bir hikayeyi anlatmasınlar. 1.derece doğal sit alanını katledip sonrada doğal hayattan bahsedilmesi, Kaçak sarayda ikamet edenlerin ne kadar hayattan ve halktan koptuğunun göstergesidir" şeklinde konuştu.