İstanbul’da öldürülen Tacik muhalif cinayetinde ilginç iddia

Tacikistan’da yönetim karşıtı “Grup 24” adlı hareketin lideri Umarali Kuvatov dün gece İstanbul Fatih’te öldürüldü. Kuvatov’un adı daha önce Tacikistan’daki Cemaat okulları tartışmasıyla ilişkilendirilmişti.

Tacikistan’daki İmamali Rahman yönetimine muhalif olan “Grup 24” adlı hareketin lideri Umarali Kuvatov, dün gece 22.30 sularında İtanbul Fatih’te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Görgü tanıklarına göre Fatih Molla Gürani Mahallesi, Simsar Sokak’ta gerçekleşen olayda, Kuvatov sokakta yanına yaklaşan bir kişi tarafından başına tek el ateş edilerek vuruldu. Kuvatov’a ateş eden kişi hızla olay yerinden uzaklaşırken, vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Sağlık ekipler olay yerine geldiklerinde Kuvatov’un hayatını kaybetmiş olduğu görüldü.

CEMAAT OKULLARI İDDİASI

Kuvatov’un adı daha önce Tacikistan’daki Cemaat okulları tartışmasında geçmişti. Tacik yönetimi geçtiğimiz yıl sonunda ülkede faaliyet gösteren, Gülen Cemaati’yle bağlantılı altı okulun faaliyet ruhsatını iptal edebileceğini duyurmuştu. İmamali Rahman yönetiminin bu adımın atılmasına karşılık, geçmişte Rahman’ın damadıyla iş ortaklığı yapan petrolcü Umarali Kuvatov’un Türkiye’den iadesini talep ettiği ileri sürülmüştü. Kuvatov Aralık ayında vize ihlali gerekçesiyle tutuklanmış, Tacik yönetimi Kuvatov’un ülkeye iadesini istemişti.

2012 yılına kadar Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın damadı Şemsullo Sahibov'la NATO'nun Afganistan'daki birliklerine doğalgaz ve petrol tedarik eden bir şirketin ortağı olan Kuvatov, Sahibov'un şirketteki ağırlığını artırması sonrası ülkeyi terk etmiş ve Moskova'dayken Grup 24 adlı hareketi kurmuştu.