İstanbul’da homofobik saldırı

İstanbul Bayrampaşa’da Onur Yürüyüşü sonrasında üç genç, “i..ler, dinsizler buraya giremez” diyen bir grubun saldırısına uğradı.

İstanbul’da Pazar günü polisin saldırdığı Onur Yürüyüşü sonrasında Bayrampaşa’da da üç eşcinsel genç saldırıya uğradı. Bayrampaşa Forum AVM’de “İ...ler, dinsizler buraya giremez” diye hakaretler yağdırarak gençlere saldıran üç kişi, polisin olay yerine çok geç gelmesi nedeniyle kaçarak uzaklaştı.

‘SİZİ BURAYA GÖMECEĞİZ’

KaosGL.org’dan Yıldız Tar’ın haberine göre saldırıya uğrayan gençlerden M.Ö., saldırı anını şöyle anlattı:

Bayrampaşa Forum AVM’ye gitmiştik. Bir duvarın yanından geçerken birden biri duvarın gerisinden çıkıp, “Ne bakıyorsunuz lan” dedi. Biz o sırada telefonlarımıza bakıyorduk. Ben arkadaşlarıma bakmak ve oradan uzaklaşmak için arkamı döndüğümde birden üzerimize atladı. Bağıran kişi ve iki arkadaşı bizi darp etti. Bir yandan da “İbneler sizi Bayrampaşa’ya sokmayacağız”, “Bayrampaşa’da öldürüp sizi buraya gömeceğiz’ ve ‘İbneler, dinsizler buraya giremez’ diye hakaret ediyorlardı.

POLİS: GİDİN RAPORUNUZU KENDİNİZ ALIN

Etraftaki güvenlik görevlilerin saldırıyı izlemekle yetindiğini belirten M.Ö., polislerin de olay yerine çok geç vardığını söyledi:

Polisin gelmesi neredeyse bir saati buldu. Bayrampaşa Karakolu’na gittik. Bizimle uzunca süre ilgilenmediler. Umursamaz bir tavırla ifademizi bile almadan saatlerce beklettiler. Darp raporu için bizi hastaneye götürmeleri gerekirken, “Gidin kendiniz alın raporunuzu” dediler. Nihayetinde Av. Rozerin Seda Kip’in telefonla konuşması sonucu ifademiz alındı ancak oraya da bunun bir nefret saldırısı olduğunu yazmak istemediler. Olayın üstünü örtmeye çalıştılar. Ancak biz en sonunda bütün yaşananları olduğu gibi aktarabildik.

  M.Ö., saldırının Onur Yürüyüşü öncesi ve sonrası yaratılan nefret kampanyaları ve hedef göstermelerle doğrudan ilişkili olduğunu da belirtti:

Onur Yürüyüşü ile doğrudan alakalı. Bize edilen hakaretler tamamen ondan dolayı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen nefret ile bir hakaretler edildi. Daha önce de gittiğimiz bir yer ama öncesinde hiç böyle saldırıyla karşılaşmadık.

‘POLİS VE HASTANE UMURSAMAZLIĞI DAHA VAHİM’

Avukat Rozerin Seda Kip de polis ve Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nin umursamaz tavrını eleştirerek şunları söyledi:

Saldırının sonrasında yine karşılaştığımız polis ve hastane umursamazlığı ayağı daha da vahim. Saldırıya uğrayanlar polis aracıyla Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne götürülüyor sıradan bir muayene yapılıyor. Tomografi çekilmesi gerekirken hastane bünyesinde tomografi cihazı olmadığı gerekçesiyle başka hastaneye gidin önerisi yapılıyor. Polis mağdurları karakola getirip saatlerce ifade almadı. Memurla yoğun ısrarım sonucunda görüştüm ve tartışarak ifadeyi almaları gerektiğini sonra tekrar hastaneye götürmeleri gerektiğini aksi halde polis olarak söz konusu darptan onların sorumlu olacağını söyledim.

Yaklaşık bir saat sonra mağdurlardan biri beni aradı ifade için hâlâ beklediklerini söyledi. Ben de ifade için beklemelerini ve polislerin hastaneye darp raporlarını almak için birlikte gitmelerinin polislerin görevi olduğunu hatırlattım.

Mağdur olarak yaralanmış bir şekilde önce Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne gidiliyor. Hastaneler özellikle Onur Yürüyüşü ardından örtbas etmeye çalışıyor ve tomografi olmadığı bahanesiyle geri yollanıyor. Polis ise görevi ve sorumluluğu olduğu halde başka bir hastaneye götürmeye uzunca süre yanaşmıyor. Ortada hem Bayrampaşa Hastanesi’nde hem de karakolda yaşanan ciddi ihlaller ve homofobik ayrımcılık var.