İstanbul'da 3 milyona yakın ağaç kesildi: Peki ağaçlar kimleri zengin etti?

İstanbul'da çeşitli "projeler" gerekçe gösterilerek 3 milyona yakın ağaç yok edildi. Kesilen ağaçlarla kimlerin zengin edildiği Bakanlık tarafından saklanmaya devam ediyor.

Haber Merkezi

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, İstanbul’de 3’üncü havaalanı ve köprü projesi için kesilen yaklaşık 3 milyon ağacın gelirlerini kimin aldığını gündeme taşıyarak, “Kesilen ağaçların geliri  firmalara mı bırakıldı” diye sordu.

CHP’li Acar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, İstanbul’da yapımı süren üçüncü köprü projesi kapsamında 381 bin 96, üçüncü havaalanı projesi kapsamında da 2 milyon 330 bin 12 ağacın kesileceğinin daha önce açıklandığını, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde de Cumhurbaşkanlığı binası yapımı için ağaç kesildiğini hatırlattı.

Acar, “Kesilen ağaçların gelirlerinin şirketlere bırakıldığı yönünde iddialar vardır. Bu konuda önergem yanıtsız bırakılmıştır” dedi.

İstanbul’da yapımı süren Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü projesi için kesileceği açıklanan 381 bin 96, 3. Havaalanı projesi için kesileceği açıklanan 2 milyon 330 bin 12 ağaçtan bu güne kadar kaçının kesildiği, kesilen ağaç sayısında bir artış olup olmadığı konusunda bilgi isteyen Acar, “Ağaçlar kim tarafından kesilmiştir? Bakanlığınız mı kesmiştir, projeleri yürüten firmalar mı kesmiştir? Bugüne kadar kesilen ağaçların parasal değeri nedir? Kesilen ağaçlar  nedeniyle oluşan gelir kime gitmiştir? Bakanlığınız mı almıştır, projeleri yapan firmalara mı bırakılmıştır?” sorularına yanıt istedi.

Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yapılan Cumhurbaşkanlığı binası için kaç ağaç kesildiği konuşumda da bilgi isteyen Acar, “Kesilen ağaçlar nasıl değerlendirilmiştir? Kesilen ağaçlardan sağlanan gelir, Bakanlığınıza, Başbakanlığa ya da bir kamu kurumuna mı, yoksa inşaatı yapan şirketlere mi verilmiştir?” dedi.

Kesilen ağaç gelirlerinin şirketlere bırakıldığı iddialarının doğru olup olmadığını soran Acar, “Kesilen ağaçların gelirleri şirketlere mi bırakılmaktadır? Bunun yasal dayanağı nedir? Orman alanlarında yapılan tahsislerde genel kural bu mudur? Yoksa, Bakanlığınız her proje için ayrı karar mı almaktadır? İstanbul’daki 3. Havaalanı ve 3. Köprü projeleri için alınan karar nedir?” diye sordu.