İstanbul ve Düzce'de yaşam tehlikede: İçme suları atık tesisindeki sızıntıyla zehirleniyor

Atıklar, Düzce'nin ve İstanbul'un içme suyu olan Melen Çayı'na dökülüyor. Halk ise yaşamlarını savunmak için 2 aydır nöbet tutuyor.

Haber Merkezi

Düzce'nin Hecinler mevkiinde halk, 2 aydır köylerinin yakınındaki "katı atık bertaraf tesisi"ne karşı direniyor. Bu tesisin yaptığı sızıntıyla Melen Çayı'nı kirlettiğini söyleyen köylüler günlerdir nöbet tutuyor. Esençam, Hasanlar ve Esentepe köylülerine geçtiğimiz günlerde Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Kocaeli Şubesi yönetimleri ile Düzce temsilciği destek ziyaretinde bulundu. Tesisi gezen oda üyeleri, önümüzdeki günlerde gözlemlerini aktardığı bir teknik rapor da hazırlayacak.

Merkez Düzce  İlçesi , Konuralp, Beyköy, Boğaziçi Belde ,Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca İlçe çöpleri Hecinler mevkinde bulunan çöp sahasına dökülüyor. Bu alanda daha sonraki aşamada çöp ayırma tesisleri öngörülüyor.

Düzce'deki Melen Çayı, çevre ilçelerin atıklarıyla birlikte kirleniyor. Düzce’ye bağlı Yığılca, Kaynaşlı, Gölyaka, Gümüşova ve Cumayeri’nde arıtma tesisi yok. Bu ilçelerin evsel ve endüstriyel atıksuları lağımı da Melen Çayı’na boşaltılıyor. Dahası, katı atık bertaraf tesisi, mahkemenin iptal kararına ve kararın ardından kapısına mühür vurulmasına rağmen faaliyet göstermeye devam ediyor.

Çayın ve tesisin kenarında çok sayıda hayvan cesedi de bulunuyor. Melen Çayı'nda yaşananlar tüm canlıları, doğayı tehdit ediyor.