İstanbul Üniversitesi'ndeki Anayasa Taşı nerede?

İstanbul Üniversitesi'nin simge yapılarından "Anayasa Taşı" artık yok. Öğrenciler, anıtın ansızın ortadan yok olduğunu belirtiyor.

İstanbul Üniversitesi bahçesinin Besim Ömer Paşa Caddesi üzerindeki kapısından girildiğinde sağ tarafta bulunan, 26 Mayıs 1960 tarihli ve silah üzerinde el motifi olan anıt taş artık yok.

Öğrenciler arasında "Anayasa Taşı" olarak bilinen anıt taş, 5o yılı aşkın bir süredir durduğu yerden, hiçbir sebep yokken ansızın kaldırıldı. 

ANIT NEYİ SİMGELİYORDU?

"Anayasa Taşı"nın, 27 Mayıs 1960'tan kısa bir süre sonra, Haziran veya Temmuz 1960’da İstanbul Valiliği tarafından dikildiği iddia ediliyor.

O günlerde İstanbul Valisi'nin, 27 Mayıs'ı gerçekleştiren subaylardan Orgeneral Refik Tulga olduğu biliniyor. İddialara göre anıt, subayların 27 Mayıs'tan bir önceki gece, üniversite bahçesinde silah üzerine ettikleri yemini simgeliyor. Bu subaylar, 27 Mayıs'tan sonra yönetime geldiklerinde, yeminlerinin anısına bu taşı diktiriyorlar. Taşın üzerindeki 26 Mayıs 1960 tarihinin ve silah üzerindeki el motifinin açıklamasının bu şekilde olduğu belirtiliyor.

Taşın bir anda ortadan yok olmasına anlam veremeyen üniversite öğrencileri, Rektörlüğe konuya ilişkin dilekçe ilettiler. Ancak öğrencilerin dilekçesine henüz bir yanıtın gelmediği söyleniyor.