İstanbul Kartal'da sekiz katlı bina çöktü!

İstanbul Kartal'da, sekiz katlı bir bina çöktü. Enkazda kaç kişinin bulunduğuna dair resmi açıklama henüz yapılmazken, İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi. İstanbul Valiliği, 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin enkazdan yaralı olarak kurtarıldığını açıkladı.

İstanbul'un Kartal ilçesi Cevizli mahallesi Bankalar caddesi Sema sokak üzerindeki sekiz katlı bir bina çöktü.

Binanın, patlamanın ardından çöktüğü iddia ediliyor. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda AFAD, polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Bursa ve Sakarya'dan da kurtarma ekiplerinin arama çalışmalarına katılacağı öğrenildi.

Binada enkaz altındakileri arama kurtarma çalışmaları sürüyor. İstanbul Valiliği'nce yapılan açıklamada 2 kişinin yaşamını yitirdiği, enkazdan 6 kişinin yaralı olarak çıkarıldığı bildirildi. Yaralı olarak kurtarılanlar arasında bir kız çocuğunun da bulunduğu belirtiliyor. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya çöken binanın yanındaki iki binanın tedbir amaçlı olarak boşaltıldığını söyledi. 

Olay yerindeki soL muhabirine konuşan mahalleliler binada dün bir sarsıntı olduğunu, duvarlarda çatlak oluştuğunu belirttiler. Binanın alt katında bulunan tekstil atölyesinde taşıyıcı kolonların kesildiği iddiası da dile getirilirken bugün atölyenin tatil olmasının sözkonusu iddiayı doğrular nitelikte olduğu ifade ediliyor. 

BİNALİ YILDIRIM: 4 KİŞİYLE TEMAS KURULMUŞ

TBMM Başkanı ve AKP'nin İBB adayı Binali Yıldırım olay yerinde yaptığı açıklamada enkaz altındaki 4 kişiyle temas kurulduğunu söyledi. "Şu ana kadar 6 vatandaşımız yaralı olarak kurtarılmış, hastanelerde tedavi ediliyor. Durumları iyi. İki vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. 4 vatandaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü bir gayret içerisindeler" diyen Yıldırım "Muhtemel ki bitişik bina da bu çökme esnasında zarar görmüş olabilir, tedbiren oradaki vatandaşlarımız boşaltılıp daha emniyetli bir yere getirilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) internet sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturması yürütülen Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi olayı ile ilgili olarak yayın yasağı kararı verildi. 

VALİ: BİNADA 43 VATANDAŞ KAYITLI, 3 KAT KAÇAK, ATÖLYE RUHSATSIZ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada "Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu Kaymakamımız arz etti" dedi. 

Yerlikaya, "Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler" açıklamasında bulundu. Yerlikaya, binanın zemin katında yer alan tekstil atölyesinin ruhsatının bulunmadığını söyledi.

Bu arada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan 7 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

MUHTAR: BİNADA 14 DAİRE VARDI, KORKUNÇ BİR OLAY

Orhantepe Mahallesi muhtarı Zeki Dağ, “Korkunç bir olay. Birden yıkılacak bir binaya benzemiyordu. Binanın altında beş aracın kaldığı söyleniyor. Binada 14 daire vardı. Normalde 27-30 civarında kişi olduğu görülüyor ama nüfus müdürlüğünden net bilgi henüz gelmedi onu ileride açıklayacağız. Şu anda arama herkes bir şey yapmaya çalışıyor ama bir sonuca ulaşamıyoruz. Binayla ilgili herhangi bir risk raporu bulunmuyordu” dedi.  

OLAY YERİNDEN NOTLAR

  • Çatı katındaki yıkılan molozlar temizlenmeye çalışılıyor. Çok yoğun bir çalışma var. Vatandaşları olay yerinden uzaklaştırmak için zabıta ekipleri yoğun çaba sarf ediyor. Az önce de binanın enkazında çatıda da bir çökme meydana geldi. Binada oturup da çökme anında dışarıda bulunan bazı vatandaşlar da şu anda bina önünde bekliyor. Olay yerine AKUT bekleniyor.
  • İtfaiye ekipleri 26 araç, 86 personel ile müdahale ediyor.
  • Mahalle muhtarı binanın tamamen dolu olduğunu söyledi.
  • En alttaki tekstil atölyesinde en az 20 kişi çalışıyordu.
  • Enkazdan şu ana kadar sekiz kişinin çıkarıldığı, ikisinin yaşamını yitirdiği bildirildi. 

Binanın çökmeden önceki hali şöyle: 

OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER

Kartal'da facianın yaşandığı olay yerinden objektiflere yansıyan görüntüler şöyle:

YIKILAN BİNA BAŞKAN YARDIMCISININ AKRABALARINA AİT 

Sözcü'de yer alan bilgiye göre Kartal'da yıkılan bina, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt'un akrabalarına ait. Yeşilyurt, "Babalarımız amca çocuklarıydı. Hikmet amcam vefat edince apartman çocuklarına kaldı. Çok yakın görüşmüyorduk. Binada yaşayıp yaşamadıklarını bilmiyorum. Aradım ancak sağlıklı bilgi alamadım" dedi.

Kartal Belediyesi yetkilileri de bina ilgili “riskli bina raporu” bulunmadığını, imar barışına da başvuru yapılmadığını, belediyeye bina ile ilgili iletilmiş hiçbir şikayet de bulunmadığını açıkladılar.