'IŞİD'in Türkiye hücreleri saldırılar yapacak' uyarısı

IŞİD ve bölgedeki diğer gerici çetelere AKP talimatıyla büyük destek sunan İstihbarat birimleri, Fransa'daki saldırı sonrası, Türkiye’deki ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin büyükelçiliklerine yönelik bir saldırı konusunda "uyarıda" bulundu.

İstihbarat birimleri, Fransa’daki saldırı ve AB ülkelerinde başlatılan IŞİD operasyonlarının ardından örgütün bu ülkeleri hedef alan eylemler yapacağını bildirdi. Bölgedeki gerici çetelere AKP talimatıyla büyük destek sunan MİT'in uyarısı yazısı, olası bir saldırıya karşı şimdiden kendini aklama çabası olarak görülüyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, "Acil" kodu ile güvenlik birimlerine gönderilen uyarıda, AB ülkeleri ile ABD’nin Türkiye’deki elçiliklerinin, IŞİD ve El Kaide bağlantılı örgütlerin hedefi olabileceği kaydedildi. Habere göre, buralarda güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılırken, ekip takviyesi de yapıldı. Türk toprakları içerisindeki NATO merkezlerinin de hedef noktası olabileceği uyarısı yapılarak önlem alınması istendi.

Uyarıda, şöyle denildi:

Sınır bölgesindeki illere geçenlerin takibi, varsa bir bağlantılarının araştırılması, sınırı geçmeden Türkiye içinde kalanların bağlantılı olduğu kişiler, kaldıkları yerlerin takibinin yapılarak irdelenmesi, IŞİD’e bağlı kişilerin yine sınırı yasadışı kullanarak Türkiye’ye girişlerinde Türkiye içinde barındığı yerler, görüştüğü kişilerin belirlenmesi önem arz etmektedir. Hatay Güveçci ve Hacı Paşa köyleri, Öncüpınar, Akçakale, Ceylanpınar, Nusaybin, Suruç, Reyhanlı gibi bölgeler kullanılarak Türkiye’ye terör saldırısı için girişimlerin olabileceği, bu noktalarda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

Haberde, Türkiye’de pasif durumda bekleyen IŞİD ve El Kaide bağlantılı militanların saldırı için Türkiye içerisinde harekete geçebileceği, varsa uyuyan hücrelerin takip edilmesi, söz konusu örgütlerle bağlantılı kişilerin takip edilerek gerekli girişimlerin yapılması da istendi. Türkiye’ye yönelik bombalı araç uyarısı da yapıldığı belirtilirken, MİT üzerinden gelen istihbarat doğrultusunda da Emniyet ve Jandarma, Türkiye’de çalınan araçların çoğunun El Kaide ve IŞİD gibi örgütlere götürüldüğü, bu araçların Türkiye’ye yönelik bombalı saldırıda kullanabileceği konusunda çalışmalar yürütüyor.

IŞİD’in saflarında şu an savaşçı olarak 700 ila 1000 arasında Türk vatandaşı bulunduğu, bu kişilerin Türkiye’deki bağlantılarının da araştırılması gerektiği belirtildi. İstihbari çalışmalarda IŞİD ve El Kaide bağlantılı olabileceği değerlendirilen 3 bin kişinin örgüt çalışmalarındaki pozisyonlarının ve faal olup olmadıklarının değerlendirilmesi için takibinin gerektiği de vurgulandı.