IŞİD'in Avrupa'ya açılan kapısı Türkiye: Kalkış noktası İzmir ve Mersin

IŞİD'in militanlarını Avrupa'ya Türkiye üzerinden soktuğu iddialarına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. IŞİD'in Türkiye'den kalkış noktası olarak Mersin ve İzmir'i seçtiği belirtiliyor.

Dış Haberler

BuzzFeed'e konuşan insan kaçakçıları, IŞİD militanlarını Avrupa'ya nasıl götürdüklerini anlattı. Militanların Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine küçük gruplar halinde kargo gemileriyle götürüldüğünü anlatan kaçakçılar, gittikleri ülkelerde de Suriye pasaportlarıyla mülteci statüsü aldıklarını söyledi. 

İtalya daha yakın olmasına rağmen Almanya ve İsveç gibi mülteci kabul etmeye daha yatkın ülkeleri kullanmaya başladıklarını söyleyen kaçakçılar, kalkış şehri olarak da Mersin ve İzmir'i seçtiklerini söyledi.

Kimi IŞİD militanlarının ailelerini görmek için gittiğini söylenirken, kimilerinin amacının da IŞİD'in olası bir talimatı için Avrupa'da eyleme hazır olmak olduğu belirtildi.

Bu ve benzeri yöntemlerle 4 bin kadar IŞİD militanının son aylarda Avrupa'ya gittiği düşünülüyor.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi de geçtiğimiz hafta benzer bir konuyu gündeme getirmiş, IŞİD militanlarının Avrupa'ya Türkiye üzerinden geldiğini yazmıştı.

Haberde, Suriyeli mültecilerin Mersin limanından Avrupa'ya çıkış yaptıkları, sığınmacılarla birlikte IŞİD militanlarının da Avrupa'ya geldikleri yönünde önemli işaretler olduğu ifade edilmişti.