IŞİD’in ağındaki kent Adıyaman

Adıyaman’da, Emniyet kaynaklarına göre, şu zamana kadar 80 kişi IŞİD saflarına katıldı. Ancak kentte yaşayanlar bu sayının 200’ü bulduğunu söylüyor.

IŞİD’in uyuyan hücrelerinin bulunduğu kentte şu zamana kadar IŞİD’e katılan 18 genç için Emniyet’e başvuruldu. Kentte devam eden IŞİD’e üye devşirme çalışmalarının arkasında ise, cemaatler bulunuyor.

Habertürk’ten Şefik Dinç’in Adıyaman’da IŞİD yapılanmasını incelediği haberinde, 250 bin nüfuslu kentte sanayi ve iş alanı yeterli olmadığı için çok sayıda kişinin yaz aylarında mevsimlik işçi olarak farklı kentlere gittiğinin altı çiziliyor.

Muhafazakâr bir yapıya sahip olan kentin geçmişinde Hizbullah gibi İslamcı örgütlerin güçlü olduğu da göze çarpıyor. Radikal Selefi cemaatlerin faal olduğu kentte IŞİD’e katılım daha çok Turgutreis, Bahçelievler, Malazgirt ve Cumhuriyet mahallelerinde yoğunlaşıyor.

STANT KURUP ÖSO’YA MİLİTAN TOPLAMIŞLAR

Daha çok 17-25 yaş aralığında gençlerin örgüte katıldığını belirten Adıyamanlılar, kentlerinden IŞİD’e katılımın neden yoğun olduğunu şöyle açıklıyor: “Üç yıl önce Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) için yardım kampanyaları yapılıyordu. Kent merkezinde kurulan stantlarda savaşa gitmek isteyenlerin kayıtları yapıldı. Suriye’ye gidenlerden önemli bölümü, bir süre sonra ÖSO’dan ayrılıp IŞİD gibi radikal gruplara katıldı. Bir kısmı geri geldi ve tekrar Suriye’ye dönerken başkalarını da yanlarında götürdüler. Özellikle Kahta ve Besni’de IŞİD’e sempati duyan, hatta katılanların sayısı çok fazla. Burada IŞİD’in uyuyan hücreleri de var. Görünmemeye ve dikkat çekmemeye çalışıyorlar.”

KİLİT ADRES: VASAT CEMAATİ

Kentte, IŞİD’e katıldığı şüphesiyle Emniyet’e yapılan kayıp başvurusu 18’i geçmiyor. Öte yandan emniyet hala 30 Adıyamanlı gencin IŞİD saflarında savaştığını aktarıyor. Yine Emniyet kaynakları, IŞİD’e eleman kazandıran grubun Vasat Cemaati olduğunu, cemaatin başındaki eski bir imam olan Adıyamanlı Ş.S.’ninse, 2009’da gözaltına alınıp sonra serbest bırakıldığını, 2013’te de IŞİD’e katıldığının sanıldığını belirtiyor.

IŞİD’E KATILAN GENÇLERİN HİKÂYELERİ ANLATILIYOR

Kentte, IŞİD’e katılan gençlerin hikayeleri hayli fazla. Emekli memur M.D.’nin ikiz çocukları, Eylül 2013’te örgüte katılanlardan. İki kardeş, burada Türk asıllı Fransız vatandaşı olan iki kızla evleniyor, hatta biri eşi doğum yapacağı zaman Türkiye’ye bir hafta süreyle geri dönüyor ancak hakkında işlem yapılmıyor.

ÜNİVERSİTE SINAVINA HAZIRLANIRKEN KAÇMIŞ

Üniversite sınavlarına hazırlanıp stajyer olarak çalışırken 19 yaşında ortadan kaybolan M.I. da IŞİD’e katılanlardan. Annesi oğlunun ‘İslam devletine geldim’ diyerek kendisini aradığını, dokuz ay sonra ise Gaziantep’te yakalanarak kendilerine teslim edildiğini belirtiyor. Ancak M.I., beş ay sonra tekrar Suriye’ye gitmiş, annesi telefonda kendisine dil döktüğünde ise, ‘Sen buraya gel. İslam devletine hicret et’ cevabını vermiş.