IŞİD davası başka bir ile alınıyor

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde IŞİD üyelerinin, 2’si güvenlik görevlisi 3 kişiyi öldürmeleri ile ilgili Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava başka bir ile gönderiliyor.

Geçtiğimiz yıl 20 Mart’ta Niğde Ulukışla’da yaşanan olayda, 2’si güvenlik görevlisi 3 kişiyi öldüren, çok sayıda polis ve askeri de yaralayan IŞİD üyeleri ve onlara yardım eden kişiler ile ilgili dava Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılmıştı.

12 Ocak’ta yapılması planlanan davanın ilk duruşmasını mahkeme çeşitli gerekçeler göstererek duruşması 9 Şubat’a erteledi.

Davanın başka bir tarihe ertelenmesinin ardından Niğde Ağır Ceza Mahkemesi, Emniyet ve Valilik arasındaki yazışmalarda, davanın başka bir ile alınmasının kararlaştırıldığı ortaya çıktı.

Niğde Emniyeti’nden gelen, ‘provokasyon olur’ yazısı sonrası mahkeme, yarın duruşması yapılması beklenen davanın dosyasını Adalet Bakanlığı’na gönderilmek üzere savcılığa teslim etti. 

Mahkemenin, 29 Ocak’da Niğde Emniyet’ine 9 Şubat’taki duruşma için ne tür önlemlerin alındığı sorulması üzerine yaklaşan seçimleri de gerekçe göstererek, davanın ‘provokasyon’ gerekçesi yapılabileceği iddia edildi.

Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt'un imzasıyla mahkemeye gönderilen yazıda gerekçe ve riskler şöyle sıralandı:

  • Orta Anadolu’da bulunan ve her siyasi görüşten insanların milli duygularını yoğun olarak yaşadığı ve terör olaylarında şehit ve gazi sayısının yüksek olduğu ilimizde dava yoğun ilgi görmektedir.
  • IŞİD’in Türk devletini ve halkını Müslüman görmediği ve savaş açtığı, bu olay nedeniyle intikam alacağı yönünde tehditte bulunduğu ve bunun da halk arasında tepkiye neden olduğu değerlendirilmektedir.
  • Reyhanlı mağdurlarının ve yakın il ve ilçelerden davaya katılım olması beklenmektedir.
  • Şüphelilerin Ankara’dan nakli sırasında güvenlik zafiyeti yaşanabilecektir.
  • Adliye binası yektersiz olduğundan olası bir olayda şüphelilerin adliyeden tahliyesinde güvenlik zafiyeti yaşanabilecektir.
  • Adliye binasının yakınında valilik, defterdarlık, askeri gazino ve belediye binasının olması risk taşımaktadır. Adliye binasına ulaşım tek güzergahtan olup alternatif güzergah olmaması gavenlik zafiyeti yaratabilecektir.
  • Çevre illerden takviye güç istenmesi seçim döneminde her ilde güvenlik tedbirleri alınmış olacağı için, duruşmalarda güvenlik tedbiri alınmasında zorluk yaşanacaktır.