İşçi Avukatlar Merkezi Ankara Barosu Genel Kuruluna damgasını vurdu

Ankara Barosu Genel Kurulu'nda ilk gün, işçi avukatlar mücadelesini 'seçim malzemesi' yapmak isteyen grupların kavgasına sahne oldu.

soL-Ankara

Ankara Barosu’nun 65. Olağan Genel Kurulu Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sergi Salonunda başladı. Önümüzdeki iki yıl için Ankara Barosunu yönetmek üzere; halen yönetimi elinde bulunduran ve yeniden seçilmesi beklenen Demokratik Sol Avukatlar Grubu (DSA) Av. Erinç Sağkan’ın, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneğinin birlikte oluşturdukları Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu Av. Murat Kemal Gündüz’ün ve MHP/AKP’nin birlikte desteklediği Milliyetçi Avukatlar-Baroda Birlik İttifakı Av. Gencer Özdemir’in başkan adaylığında seçime katıldılar.

İşçi Avukatlar Merkezi üyelerinin konuşma ve önergeleri ise genel kurulun adeta seyrini değiştirdi. Yönetime aday olan gruplardan hiçbirisine dâhil olmadıklarını belirten İşçi Avukatlar Merkezi üyelerinden Av. Çisel Demirkan, Av. Seda Türkmen ve Berat Dövücü, konuşmalarında İşçi avukatların somut sorunlarını dile getirerek, bu sorunların sınıfsal niteliğine vurgu yaptılar ve işçi avukatları, merkez çatısı altında örgütlenmeye çağırdılar.



Bu konuşmalar üzerine uzun yıllardır işçi avukat gerçeğini görmezden gelerek işçi avukatları “genç avukat”,“sigortalı çalışan avukat” veya “bağlı çalışan avukat” gibi isimlerle anan kimi grup ve başkan adaylarının doğrudan “işçi avukat” ifadesini kullanarak konuşma yapmaları dikkat çekti.

Genel Kurulda sunulan önergelerin oylanması sırasında ise işçi avukatlar mücadelesini seçim malzemesi yapmak isteyen kimi gruplar adeta birbirine girdi. Baroda Birlik-Milliyetçi Avukatlar grubu önümüzdeki dönem yönetimi yeniden alması beklenen DSA grubu yönetimini zora sokacağı düşüncesiyle –işçi avukatlardan baro aidatı alınmaması- önergesi verdiyse de DSA temsilcisi divan başkanı Av. Sami Kahraman, bu konunun yasal düzenleme gerektirdiğini belirterek, önergeyi oylamaya dahi sundurmadı. Bunun üzerine salonda gergin anlar yaşandı.

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu  mesleğin başındaki avukatlardan ve işçi avukatlardan 1 TL aidat alınmasını önerdiyse de divan başkanı bu önergeyi de oylamaya sundurmadı.

DSA temsilcisi divan başkanı, diğer divan üyelerini de hiçe sayan baskın bir tavırla işçi avukatlar lehine verilen tüm önergeleri gündem dışı ilan ederek, İşçi Avukatlar Merkezinin önergelerini tavsiye (bağlayıcılıktan yoksun) niteliğinde oylamaya sundurdu. İşçi Avukatlar Merkezinin “stajyer avukatlardan kaydiye ücreti alınmaması”, “meslek içi eğitimlerin işçi avukatlar için ücretsiz olması” ve “baroda işçi avukat kütüğü tutulması” önergeleri ise Demokratik Sol Avukatlar dışında diğer iki grubun da desteğini alarak kabul edildi.

Sundukları önergelerin tavsiye niteliğinde oylanmasına karşı çıkan Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu salonu terk ederken, gün içinde zaman zaman gerilim yaşadıkları Milliyetçi-Baroda Birlik Grubunun saldırısına uğradı.