Irak Başbakanı: Petrol Türkiye'den ihraç edilsin

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Türkiye'yi ilk ziyaretinde, Irak petrolünün Türkiye üzerinden geçerek dünyaya ihraç edilmesini istediklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi  ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuk Başbakan İbadi, "Irak bütçesiyle ilgili anlaşmalar gerçekleşti. Tabii ki bütçe ve petrolün Türkiye topraklarından geçmek suretiyle Ceyhan limanına gelerek oradan da dünya pazarına açılması konusu gündeme gelmiştir. Biz Türkiye üzerinden ihracatımızı yapmak istiyoruz. Ekonomi ve ticaret yönünden de Türkiye açısından önem arz etmekte. Bu Irak’ın da çıkarına" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "En önemli alanlarda bakanlarımız kendi aralarında kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Yepyeni bir dönemi yepyeni bir sayfa açarak bütünüyle ele aldık. Şu anda her şeyden önce birinci gündem maddemiz güvenlik konusudur. Bir terör örgütü olan DEAŞ’ın yaptığı saldırılarla ortaya çıkan güvenlik riski sadece Irak’ta değil tüm bölgeyi etkilemektedir. Tüm bölge ve Türkiye’ye tehdit, risk mahiyeti taşımaktadır. Irak’ın toprak bütünlüğüne, güvenliğine ve istikrarına Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı gibi bakıyoruz. Irak’a bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Bölgede var olan bütün terör örgütlerine karşı ortak tavırda mutabıkız. Gerek DEAŞ gibi son dönemde çıkan terör örgütleri, gerekse on yıllardır Irak topraklarından Türkiye’ye saldırılar yürüten PKK’ya karşı ortak tavır içindeyiz" şeklinde konuştu.