İngiliz meteoroloji uzmanlarından Türkiye için önemli uyarı

İngiliz meteoroloji uzmanları kış ayları için Türkiye’de sel vakalarının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

DHA

İngiliz meteoroloji uzmanları, bu kış aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Güney Avrupa ülkelerinde ve ABD'nin güneyinde hava sıcaklarının ılık geçeceğini ancak fırtına, kasırga, hortum gibi doğa olaylarının ve sel felaketlerinin beklendiği daha yağmurlu bir kış mevsimi yaşanacağını bildirdi. 

DHA'dan Aynur Tattersal'ın haberine göre Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı, okyanus sularının ısınmasına bakılarak yayınladığı sonuçlarda en son 1997-98 yıllarında görülen 'Süper El Nino'nun benzerinin bu kış yaşanabileceği uyarısını yaptı.

Uzmanlar, okyanus sularının ısınmasıyla meydana gelen dünyanın farklı bölgelerinde yoğun kar yağışı, kasırga, sel, heyelan veya kuraklığı artıran El Nino’nun bu yıl zirve yapma ihtimali olduğu öngörüsünde bulundu. 

'DÜNYADA SEL VE KURAKLIK YAŞANACAK'

El Nino doğa olayı nedeniyle, bu kış dünyanın kuzey bölgelerinde özellikle ABD ve Avrupa'nın kuzeyinde ise rekor düzeyde kar yağışının beklendiği, özellikle ocak ve şubat ayında dondurucu soğukların yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. 

Ayrıca Ulusal Hava Ajansından Michael Schaffner, El Nino’nun California’ya sel felaketine yol açan yağmurları getirdiği ancak California’daki kuraklığa son vermeyeceğini ifade ederek, El Nino’nun dünyanın beklenilmeyen bazı bölgelerinde aşırı yağışlara ve bazı bölgelerinde ise beklenmedik kuraklığa neden olacağı uyarısında bulundu.