İlhan Cihaner'in 'sanık' olduğu davada gizli tanıkların kimliği belli oldu

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in de sanıkları arasında olduğu Erzincan Davası'nda tanık diye çağrılan iki kişi davanın gizli tanığı çıktı. Böylece gizli tanıkların kimliği açık hale gelmiş oldu!

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in de sanıkları arasında olduğu Erzincan Davası’nda, “gizli tanık” krizi patladı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde görülen Erzincan Davası’nda, Cihaner’in, ifadelerine başvururken evrakta sahtecilik yaptığı iddia edilen E.Z. ve Ö.B. adlı kişiler tanık olarak davaya çağrıldı. Ne var ki Erzincan Emniyet Müdürlüğü, Yargıtay’a gönderdiği yazıda iki kişinin, Erzincan Davası ile birleşen diğer davanın “gizli tanıkları” olduğunu, dinlenmeleri halinde kimliklerinin açığa çıkacağını bildirdi. Böylelikle iki gizli tanığın kimlikleri ortaya çıktı. Kimlikleri anlaşılan iki kişiden E.Z., Emniyet’in itirazına rağmen bugünkü davaya katıldı. Başka bir davadan tutuklu bulunduğu cezaevinden davaya getirilen E.Z., gerçek kimliğiyle ifade veriyor. 

Radikal'den İslamil Saymaz'ın haberine göre, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Erzincan Başsavcısı olarak görev yaptığı sırada ihbarcı sıfatıyla başvuran E.Z. ve Ö.B., 7 Ocak 2010’da “Muhbir Y” ve “Muhbir X” olarak dinlenmişti. Savcı Hasan Can ve Başçavuş İrfan Tezcan’ın da hazır bulunduğu ifade işlemi sırasında iki muhbir, eski İliç İlçesi Savcısı Bayram Bozkurt’un kendisinden silah ve bomba bulmasını istediğini, mühimmatların gömülüp yapılacak bir Ergenekon Operasyonu’nda bulunacağını ve bu yolla Cihaner’in suçlanacağını ileri sürmüştü. E.Z. ve Ö.B., bundan beş gün sonra Başsavcı Cihaner’in içinde olduğu Ergenekon soruşturmasını yürüten eski Erzurum Özel Yetkili Savcı Osman Şanal tarafından gözaltına alınmıştı. Bu kez ifadelerinde ağız değiştirerek, Cihaner tarafından bir komploya alet edilmek istendiğini iddia etmişti. Savcı Şanal’ın hazırladığı yetkisizlik kararında E.Z. sanıklar arasında sayılmıştı. Şanal’ın özel yetkisinin kaldırılması üzerine bu dosyayı devralıp iddianamesini hazırlayan Savcı Taner Aksakal ise bu kişiyi E.Z.’yi sanık listesinden çıkarıp tanık yapmıştı. Cihaner ve 14 kişinin yargılandığı dava Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ne gönderilirken; Cihaner’in tutuklanması sonrasında E.Z. ve Ö.B. ile Erzincan’da görüşen eski CHP milletvekilleri Ahmet Ersin ve Erol Tınaztepe hakkında da “Ergenekon üyeliği” iddiasıyla ikinci bir dava daha açılmıştı. Bu davanın sanıkları içinde, muhbirlerin ifadesi sırasında hazır bulunan Başçavuş İrfan Tezcan da girmişti. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan bu ikinci dava, 2014 yılında Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ndeki ana yargılamayla birleştirilmişti.  

Bu arada Cihaner, 11. Ceza Dairesi’nde görülen davada, “silahlı örgüte üye olma, tehdit, kişisel veriler kaydetme” suçlarının yanı sıra “resmi belgede sahtecilik” suçundan da yargılanıyordu. Bu suça konu olan eylem ise E.Z. ve Ö.B.’nin “sahtecilik” yoluyla alındığı iddiasıydı. Bu nedenle 11. Ceza Dairesi, geçen 1 Nisan’da Erzincan Emniyet Müdürlüğü’ne yazdığı yazıda, bugün görülen duruşmada E.Z. ve Ö.B.’nin tanık olmasına istedi. Erzincan Emniyet Müdürlüğü’nden 5 Mayıs’ta verilen yanıtta, iki kişinin Erzincan Davası ile birleşen ikinci davada “Fırat” ve “Ergan” kod isimleriyle gizli tanık olarak ifade verdiklerini kaydetti.

Yazıda, “Ergan’ ve ‘Fırat’ isimli şahısların duruşma salonunda açık olarak ifadeye çağrıldıkları konu ile haklarında Koruma Tedbir Kararı verilen gizli tanıklık konusunun aynı olduğu, bu sebepten şahısların açık olarak duruşma salondan ifadelerinin alınmasının kimliklerinin ve eşkallerinin taraflarca tespit edileceği ve bu durumun ileride olumsuzluklara sebebiyet vereceği” kaydedildi. Bu yazıya rağmen iki muhbir, bugünkü duruşmada hazır bulundu. Kimlikleri anlaşılan iki kişiden E.Z., Emniyet’in itirazına rağmen bugünkü davaya katıldı. Başka bir davadan tutuklu bulunduğu cezaevinden davaya getirilen E.Z., gerçek kimliğiyle ifade veriyor. Bu arada 11. Ceza Dairesi, Cihaner’le birlikte iki muhbirin ifadesini alan Savcı Hasan Can’ı da tanık olarak çağırdı. Ne var ki Can, mazeret bildirerek, duruşmaya katılmadı. 

40 DAKİKA ARAYLA İKİ İFADE
Bu arada, tanıklarla görüştükleri iddiasıyla dönemin CHP Milletvekilleri Ahmet Ersin ve Erol Tınaztepe hakkında “Ergenekon üyeliği” iddiasıyla açılan davada, “Gizli Tanık Fırat” kod adıyla ifadesine başvurulan S.Z.’nin de “Gizli Tanık Munzur” olarak dinlendiği açığa çıktı. Dahası S.Z.’nin “Gizli Tanık Munzur” olarak 40 dakika arayla iki farklı ifade verdiği ortaya çıktı. S.Z., 6 Mart 2010’da saat 13.0’te alınan ifadesinde, “Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiğim ifadelerin hepsi yalandır. İfadelerin hepsini ayarlayan Savcı Bayram Bozkurt’tur” dedi. Ancak S.Z. aynı gün saat 13.40’ta alınan ifadesinde, “Az önce verdiğim ifademi geri alıyorum. Sürekli baskı altındayım. Erzurum Başsavcılığı’nda verdiğim ifadeler doğrudur” dediği anlaşıldı.