İlber Ortaylı: Yunanistan'ın borcunu Türkiye ödeyemez

Tarihçi İlber Ortaylı gündeme gelen 'Yunanistan'ın borcunu Türkiye ödesin' seklindeki demeçleri eleştirerek, "yüzde 10’ları geçen Türkiye işsizleri komşuya ne yardım yapabilir" yorumunda bulundu.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün gündeme getirdiği ve tartışmalara sebep olan "Yunanistan'ın borcunu Türkiye ödesin" yorumun bir cevap da Tarihçi İlber Ortaylı'dan geldi. 

Ortaylı bugünkü yazında, "Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10’ları geçiyor. Kendi himmete muhtaç dede, nerede kaldı gayriye himmet ede! Yunanistan’ın borcunu Türkiye ödeyemez" ifadelerini kullandı.

İlber Ortaylı'nın yazısından ilgili bölüm şöyle:

Ekonomik krize giren komşumuz Yunanistan’ın borcunu Türkiye ödeyemez. Allah saklasın ama yakın gelecekte ne olur? Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10’ları geçiyor. Kendi himmete muhtaç dede, nerede kaldı gayriye himmet ede!

Maalesef çağdaş Türkçede oldukça küçümseyici hatta tahkir edici anlama bürünen bir kelime vardır; kopuk... Bu deyim eski Türkçede “kopaymak”tan gelir. Görüntünün üstünde iddialı olmak, iktidarının üzerinde fedakarlık denemesinde bulunmak, yüksek perdeden konuşmak ve nümayiş yapmak anlamındadır.

Klasik Osmanlı metinlerinde “kopuk”, sokak adamı, lümpen anlamında kullanılmasına rağmen halk dilinde bir tür iddiacı gibidir. Kendini Jeanne d’Arc zanneden hatun veya bir Roosevelt olarak gören, dünyayı doyurma programına girişenler böyle olabilir. Yunanistan’a 1.6 milyardolar neredeyse bağış vererek ona komşuluğumuzu göstermek ve Ege sorunlarının çözüleceğini beklemek böylesine bir üsluptur. Üstelik daha gerçekçi zannettiğimiz bazı arkadaşlar da bu teklifi destekliyor.