İlaç bulunamıyor, kanser hastaları ilaç bekliyor!

İstanbul Tabip Odası, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan sisplatin, metotreksat, vinblastin ve gemsitabin gibi en önemli ilaçlar uzun zamandır hem serbest eczanelerde, hem de birçok kamu ve özel hastane eczanelerinde bulunmadığını açıkladı.

Haber Merkezi

Kanser hastalarının tedavilerinde hayati yeri olan ilaçlara ulaşmadaki sıkıntısı sürüyor.

Geçtiğimiz haftalarda soL'un da gündeme getirdiği krize ilişkin bir açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, kanser hastalığının tedavisinde ilaçların çok önemli bir yeri olduğunu belirtirken, "Ne var ki, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan sisplatin, metotreksat, vinblastin ve gemsitabin gibi en önemli ilaçlar uzun zamandır hem serbest eczanelerde, hem de birçok kamu ve özel hastane eczanelerinde bulunmamaktadır. Oysa özellikle hayati önemi haiz olan bu ilaçlar birçok kanser çeşidinde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ülkemize hammaddesi yurt dışından gelmekte ve tek bir firma tarafından üretilmektedir" ifadelerini kullandı

'CAZİP GÖRMEDİKLERİ İÇİN ÜRETMİYORLAR'

Son zamanlardaki ilaç yokluğunun nedenleri olarak yaşanan ekonomik kriz, döviz fiyatlarındaki ani yükseliş, enflasyondaki hızlı artış, hammadde sağlanmasındaki sorunlar nedeniyle üretim yapılamamasının gösterildiğine dikkat çeken Tabip Odası, "Öte yandan fiyatları ve dolayısıyla kâr miktarları 'düşük' olan bu ilaçların kapitalist ilaç şirketleri ve insan hayatı üzerinde şekillenen ilaç 'piyasası' için cazip görünmediği ve firmaların bu ilaçları üretmekte pek de istekli davranmadıkları bilinen bir gerçektir. TTB ve Tabip Odaları olarak bütün ısrarlarımıza rağmen Ne yazık ki Türkiye’de devlet ilaç üretimine girmemekte ve hastaları tamamıyla ilaç firmalarının insafına terk etmektedir" dedi.

Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağıran İstanbul Tabip Odası yönetimi, kanser hastalarının tedavilerinin aksamaması için sorunun ivedilikle çözülmesini talep etti.