İHD Nusaybin ve Silvan raporunu açıkladı

İnsan Hakları Derneği (İHD), Nusaybin ve Silvan'da sokağa çıkma yasağı ilan edilen günlerde yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporu paylaştı.

İHD'nin oluşturduğu heyetin Silvan'da yaptığı incelemeler sonrası oluşturulan rapor derneğin İstanbul Şubesi'nde basın mensupları ile paylaşıldı. Bölgede İHD heyeti tarafından yapılan tespitleri açıklayan Boztoprak, zincirlime şekilde sokağa çıkma yasakları ilan edildiğini ancak güvenlik gerekçesiyle yapıldığı açıklanan yasakların aslında savaş hali uygulaması olduğuna tanıklık ettiklerini söyledi. 

Silvan'ın sokağa çıkma yasağı ilan edilen 3 mahallede 3-14 Kasım 2015 tarihlerinde inceleme yaptıklarını belirten Boztoprak, kolluk kuvvetlerinin zırhlı araçlar desteğinde operasyonlar yaptıklarını söyledi. Bir çok evin bu sırada kullanılamaz hale geldiğini belirten Boztoprak, "Yaşanan bu olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış, 8 yurttaş yaşamını yitirmiştir." dedi. Keskin nişancıların yurttaşlara ateş ettiğini savunan Boztoprak, bir çok evin ateşe verildiğini pek çoğunun da kullanılamaz hale getirildiğini anlattı. 

Silvan'da yapılan uygulamalarla en başta yurttaşların yaşam haklarının ihlal edildiğini söyleyen Boztoprak şöyle devam etti:

"Suya, elektriğe ve gıdaya erişimleri engellenmiştir. Sağlık ocakları ve hastanelere erişim engellenerek sağlık hakları ihlal edilmiştir. Yine sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerle sınırlı kalınmayarak tüm ilçede GSM operatörlerinin baz istasyonları devre dışı bırakılmış, insanların haberleşme hakları engellenmiştir. Bu haliyle devlet, taraf olduğu Cenevre Sözleşmeleri'ni ihlal etmiş, taraf olduğu tüm uluslararası insan hakları sözleşmelerine, evrensel hukuk ilkelerine ve iç hukuka aykırı hareket etmiştir."

Nusaybin raporu ile ilgili ise Zeynep Ceren Boztoprak, "Nusabybin, askeri ve polisi ile abluka altına alınmaktadır. Can kaybı 8'i bulmuş çok sayıda kişi yaralanmıştır. Yaşam hakkı seyahat özgürlüğü ifade özgürlüğü halkın anlatımı dikkate alındığında manzara güvenlikten çok bir cezalandırma operasyonunu andırmaktadır." diye konuştu.

Boztoprak, bölgede polislerin ve askerlerin uygulamalarına ilişkin yaptıkları tespitlerde "Son yıllarda ölçüsüz şiddet kullanımında gösterilen pervasızlıkların adeta saldırganlıkları belli bir hak ve vatan görevi olarak algılamaları esasen siyasal iktidarın bu yöndeki siyasi tavrı ile ilintili görünmektedir." dedi. 

Olaylar nedeniyle bölgede çok yoğun bir göç olduğunu dile getiren Boztoprak, durum tespiti olarak yaptığı değerlendirmede bölgede ölçüsüz şiddetin korunduğu, cezasızlık prensibiyle cesaretlendirildiği ve hatta teşvik edildiği izlenimi uyandırdığını da sözlerine ekledi.