İHD Diyarbakır şubesi: Toplu mezarlarda 4 bin ceset var

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan rapora göre 25 ilde 348 toplu mezar ve bu mezarlarda da 4 bin 201 kişinin cesedi var.

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından 2011 yılında hazırlanan ‘Toplu Mezar Raporu’ üç yılın ardından güncellenerek kamuoyuyla paylaşıldı. Diyarbakır Şubesi’nde bir basın toplantısı ile duyurulan rapora göre 2011 yılından bu yana açılan toplu mezar sayısında artış var; 25 ilde 348 toplu mezarda 4 bin 201 kişinin cesedinin olduğu belirtilirken bölgede pek çok yerde mezar olma ihtimalinin de bulunduğu ifade edildi.

Al Jazeere Türk'te yer alan habere göre, Toplantıda konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici; “40 yıla varan savaş ve çatışmalı süreç, bölge insanlarında çok büyük bir yıkım ve tahribat yarattı. 17 bin olarak ifade edilen kayıp ve faili meçhul cinayetlerin olduğu ve akıbetlerinin bilinmediği bir coğrafyada, bastığımız her karış toprağın bir toplu mezar yeri olma ihtimali var” diye konuştu.

Bilici, kayıp, faili meçhul cinayetler ve toplu mezarların son 40 yılda yaşanan tahribatın en somut gerçeği olduğunu söyledi.

'SUÇ DUYURULARI YANITSIZ KALDI'

Bilici kayıplar ve faili meçhul cinayetlerin akıbetinin ortaya çıkarılması için yapılan suç duyurularının yanıtsız kaldığını söyleyerek, bu suçları ‘insanlığa karşı işlenmiş suçlar’ olarak tarif etti.

Raporun amacını ‘farkındalık yaratmak ve geçmişte yaşananlarla yüzleşme sağlamak’ şeklinde açıklayan Bilici, geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin araştırılması için tarafsız ve güvenilir bir 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurulması ve yasalar çerçevesinde yetkilendirilecek komisyonun çalışmaları için de kolaylık sağlanması gerektiğini kaydetti.