İdlib'den çıkacak cihatçılar Konya ve Kayseri'ye mi yerleştirilecek?

İdlib'de varılan Rusya-Türkiye mutabakatı sonrası operasyon durdurulurken, cihatçıların bölgeyi terk etmesi için 13 günlük bir süre kaldı. Bölgede sayısı binlerle ifade edilen cihatçıların nereye gideceği ve bölgeyi nasıl terk edeceği merak konusuyken, bu bölgeden çıkacak unsurların Türkiye'de Konya ve Kayseri'ye yerleştirileceği iddiaları gündeme geldi.

Haber Merkezi

Rusya ile Türkiye arasında imzalanan İdlib mutabakatında kritik günlere girildi.

Mutabakatta, "Tüm radikal terörist gruplar silahlasızlandırma bölgesinden 15 Ekim'e kadar çıkarılacak" maddesi yer alırken, cihatçıların bölgeden çekilmeye henüz başlamadığı belirtiliyor.

Sürecin "garantörü" olan Türkiye'nin çekilme işlemini nasıl yöneteceği tartışma konusu olurken, binlerce cihatçının nereye ve nasıl gideceği merak konusu.

'EN İYİ SİZ TANIRSINIZ DENİLİYOR'

Konuya ilişkin bir soru önergesi veren ve "İdlip'ten Çekilen radikal cihatçı gruplar Kayseri ve Konya'ya mı yerleştirilecek?" diye soran CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, soL'a yaptığı açıklamada, "Cihatçıların bölgeden çıkarılması görevi Soçi mutabakatı gereği Türkiye'ye verildi. Niye verildi? Çünkü Türkiye'de siyasal iktidar bunlara yakınlık gösteriyor" dedi.

Türkiye'ye "bunları en iyi siz tanırsınız" denildiğini belirten Hakverdi, "Buranın boşaltılması iyi de, bunlar nereye gidecek? Muhtemelen bir kısmı Türkiye'ye gelecek. Bu süreçte birçok soru işareti var. Hangi kanaldan yapılacak bu tahliye işlemi, geçişler kayıt altına alınacak mı, el altından mı geçirilecekler belli değil" ifadelerini kullandı.

'GAR KATLİAMI GİBİ SALDIRILAR YAPABİLİRLER'

Türkiye'ye gelecek cihatçıların oldukça tehlikeli olabileceğine vurgu yapan Hakverdi, "Bu isimler Türkiye'ye tehdit unsuru olabilir. Gar Katliamı gibi saldırılar yapabilecek unsurlar bunlar. Verdiğimiz soru önergesiyle AKP'yi uyarıyoruz. Cihatçıların geçeceği söylenen Kayseri ve Konya'da yaşayan yurttaşlarımızı dikkatli olmaları, duyarlı olmaları konusunda bilgilendiriyoruz" dedi.

'GAZİANTEP, TARSUS, KONYA'

İdlib'in büyük bölümü El Kaide bağlantılı gruplar Hey'et Tahrir'uş Şam ve Türkistan İslam Partisi tarafından kontrol ediliyor. Türkiye'nin üzerinde daha fazla kontrol sahip olduğu belirtilen Türkistan İslam Partisi'ne dair Asia Times tarafından geçtiğimiz haftalarda bir iddia ortaya atılmıştı. Grubun geleceğine dair ihtimalleri sıralayan Asia Times, grup üyelerinin bireysel olarak Türkiye'ye yerleştirilebileceğini iddia etmişti. İddiaya göre cihatçılar "Gaziantep, Tarsus ve Konya gibi muhafazakar kentlere getirilecek". 

HENÜZ TERK ETMEDİLER

Suriye ordusundan bir yetkili Al Masdar’a yaptığı açıklamada, İdlib’deki cihatçıların bölgeyi terk etmeye başlamadıklarını açıklarken, şu ana kadar Feylak'uş Şam, Ceyş'ul Izza ve Hurras ed-Din adlı örgütler anlaşmaya uymayacaklarını duyurmuştu. Soçi'de varılan anlaşmaya göre silahlı unsurların tampon bölgeden çıkmaları için son tarih 15 Ekim.

İDLİB SORULARI

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'nin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

  • 1- İdlip’ten çekilen radikal cihatçı gruplarlardan Türkiye’ye giriş yapan olmuş mudur? Olduysa nasıl bir kayıt işleminden geçirilmişlerdir?
  • 2- Bu gruplar Türkiye’ye giriş yaptılar ve yapacaklarsa hangi illere yerleştirileceklerdir?
  • 3- Bazı yayın organlarında bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceğine dair haberler yapılmıştır. İdlip’ten gelen bu grupların Kayseri ve Konya’ya yerleştirileceği iddiaları doğru mudur?
  • 4- Bu iki ilimizle ilgili planlama doğru ise bu iki ilimiz hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kayseri ve Konya halkının görüşü alınmış mıdır? Kayseri ve Konya halkına bu planlama sorulacak mıdır? 
  • 5- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü'ne Kayseri'den kiraladıkları araçla saldırmayı hedefleyen IŞİD’li oldukları öne sürülen 6 şüpheli, Kayseri ve Kocaeli Emniyeti'nin koordineli çalışmasıyla yakalanmıştı. Bu grubun da Kayseri’de konuşlanmış olduğu düşünüldüğünde;
  • Bu yönde bir planlama var ise İdlip’ten çekilen radikal cihatçı grupların Türkiye sınırları içerisinde barındırılmaları neticesinde oluşacak güvenlik ve terör sorunları hesap edilmiş midir?
  • 6- Daha önce Türkiye’ye yerleşen radikal grup üyeleri bugüne kadar ülkemizde ne tür suçlara karışmıştır? Son 7 yılda ülkemize giriş yapmış olan kaç radikal cihatçı grup üyesi hakkında adli işlem yapılmış kaçı tutuklu ve kaçı hükümlüdür?