İç Güvenlik Paketi kabul edildi

Kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak biline “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM’den geçti.

İç Güvenlik Paketi, kamuoyunda tepki uyandıran maddelerin çok büyük bir kısmını kapsayan 67 maddeye 2 paketin daha eklenmesiyle TBMM’den geçti. Daha önce kanun teklifinin 68 maddesi geri çekilmiş, ancak yasanın özüne ilişkin maddelere dokunulmamıştı.

AMİRİN SÖZLÜ EMRİYLE ARAMA YAPILABİLECEK

Yasayla birlikte mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle, kişilerin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranabilecek.

DÖVİZ TAŞIYANA 3 YIL

Yasaya göre “yasa dışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar atanlar veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak”.

YÜZÜNÜ KAPATANA 5 YIL

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanların kimliklerini gizleyecek şekilde yüzlerini tamamen veya kısmen kapaması suç sayılacak. Yüzlerini kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

VALİLİĞE SAVCILIK YETKİSİ

Pakete göre, "toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı" verilebilecek.

Ayrıca valilerin, "lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebillecek".