İBB'ye Kurbağalıdere tepkisi

Yıllardır ıslah edilmeyi bekleyen Kadıköy’deki Kurbağalıdere projesine mahalle muhtarlarından tepki geldi.

Türkiye’nin en büyük ilçesi Kadıköy, AKP’li Büyükşehir tarafından bir türlü ıslah edilmeyen Kurbağalıdere yüzünden kokudan geçilmiyor. İlçe sakinleri artık kasıt arıyor.

Taraf'tan Aysun Yazıcı'nın haberine göre, yıllardır ıslah edilmeyi bekleyen Kadıköy’deki Kurbağalıdere projesine mahalle muhtarlarından tepki geldi. Kadıköy’deki 21 muhtar imza toplayarak, derenin ıslah edilmesini istedi. Konuyla ilgili konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise kısa sürede bitebilecek ıslahın yıllardır tamamlanamadığını söyledi. Nuhoğlu, projeyi alan firmanın yanlış ve hatalı uygulamalar yaptığını ve bu hatalardan dolayı kirli suların Kurbağalıdere yatağına akmaya başladığını belirtti.

‘KANALİZASYON DEREYE AKIYOR’
Islah projesinin çok yavaş ilerlediğini vurgulayan Nuhoğlu, proje kapsamında, kanalizasyonun yerin 3 metre altından borularla denize aktarılmasının planlandığını ifade etti. Nuhoğlu, “Kanalizasyonun, yerin yaklaşık 6 metre altından ve 3 metre çapında borularla birlikte Yoğurtçu Parkı’ndan, Moda’daki artırma tesislerine verilip oradan da denize aktarılması gerekiyordu. Islahla ilgili ikinci plan ise, Kurbağalıdere yatağının genişletilmesiydi. Genişletilme yapılamadığı için çok sayıda taşkınlar oldu bu bölgede. Proje tamamlanamadığı için kanalizasyon da sürekli dereye akıyor. Bize ‘bu sorunu çözeceğiz’ deniyor. Ama çok umudum yok. Sürekli vatandaşlarımıza ‘denize girmeyin’ diye uyarılar yapıyoruz. Mesela dün, 21 mahalle muhtarı bu sorun çözülsün diye imza topladı” ifadelerini kullandı.

‘3 YILDIR BİTİRİLEMİYOR’
Kurbağalıdere’nin bürokrasiye kurban gittiğini de belirten Nuhoğlu ayrıca şunları ifade etti: “Biz Kadıköy Belediyesi olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Ben de inşaat mühendisiyim. Bu ıslahın en geç yedi ayda tamamlanması gerekiyordu ancak 2012 yılından beri bitirilemiyor. Kanalizasyon sorunu Ağustos’ta çözülecek deniyor ama yetişeceğini sanmıyorum. İBB’nin bir an önce sorunu ele alıp, çalışmaları hızlandırması gerekiyor. Artık, belediyeler arasında parti ayrımı yapıldığını düşünmeye başladım. Biz bu projeyi alsaydık sorun çözülmüştü. Islahı ne bize yaptırıyorlar, ne de kendileri yapıyorlar. Proje çok yavaş işliyor.”

İBB YANIT VERMEDİ
Kurbağalıdere’nin ıslah projesini yürüten İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ise yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı. Telefonla ulaştığımız İBB yetkilileri, yazılı açıklama yapacaklarını söylemelerine rağmen, iki gündür herhangi bir cevap verilmedi.