Hükümet rüşvet soruşturmasını neden yapmaz?

CHP’li Atilla Kart Başbakan Davutoğlu’na Daimler AG’nin Türkiye’de dağıttığı rüşvetle ilgili soruşturma yapılmamasının nedenini sordu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde yabancı şirketlerin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde verdiği rüşvetlerle ilgili soruşturma yapılmamasının nedenin sordu.

“Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, Adalet Bakanlığına gönderilen 26.12.2012 tarihli yazı ve eklerine göre; aralarında Daimler AG’nin de bulunduğu yabancı şirketlerin; muhtelif ülkelerde rüşvet verdiklerine ilişkin olarak uluslararası basın ve yayın organlarında çıkan haberler üzerine ABD’de adli soruşturma başlatılmış; soruşturma dosyasındaki bulguların somut olması sebebiyle, firma 180 Milyon Dolar ödeme yaparak, soruşturmanın sonlandırılmasını sağlamıştır” diyen Kart, ABD’deki soruşturma dosyasına göre İstanbul ve İzmir Büyükşehir belediyeleriyle, İçişleri Bakanlığı, Dilovası Belediyesi, Malatya Belediyesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İETT bünyesinde 1997 ila 2006 yılları arasında otobüs alımlarında rüşvet dağıtıldığının ortaya çıktığını hatırlattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 1998 yılında 250 otobüs alımında Belediye Başkanına otobüs başına 3315 Alman Markı rüşvet verildiğinin ortaya çıktığını savunan Kart, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Olayın birden fazla Kurumu ilgilendirmesi, 2006 yılına ve daha sonrasına ulaşan suç tarihleri söz konusu olmasına, bu anlamda temadi eden suç ilişkisi ve örgütlü yapının varlığına  rağmen;  Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından  neden idari soruşturma yapılmamıştır? Bundan böyle yapılacak mıdır?

İdari soruşturmanın ve bağlı olarak  adli soruşturmanın yapılmasını engelleyen başta Başbakanlık Müsteşarı ve diğer yetkililer olmak üzere,  tüm sorumlular yönünden görevi kötüye kullanma ve sair ihlâller sebebiyle; idari ve adli soruşturma sürecini bundan böyle başlatacak mısınız?