Hukukta Sol Tavır: Yeni yılda adalet mücadelesini yükseltmeye...

Hukukta Sol Tavır, adli yılın açılışıyla ilgili yaptığı açıklamada "İhtiyacımız olan tek şey adalettir, yeni adli yılı adalet mücadelemizi yükseltme hedefiyle selamlıyoruz" dedi.

Hukukta Sol Tavır, bugün adli yılın açılışıyla ilgili yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, "Yeni adli yılı AKP’nin ve temsilcisi olduğu sermaye düzeninin halkımıza yaşatmaktan çekinmediği hukuksuzluklarla mücadele yılı olarak görüyoruz" denildi.

Açıklama şu şekilde:

"Bugün bir adli yıl daha başlıyor. Geride bıraktığımız bir yılın muhasebesini yapacak olursak AKP iktidarı ile geçirdiğimiz diğer yıllarla hukuksuzluk ve gayrimeşrulukta yarışan uygulamalar göreceğimiz şüphe götürmez. AKP iktidara geldiği günden bu yana hukuku siyasal alanı şekillendirmek için bir araç olarak kullanmış, kâh muhalif unsurları etkisiz hale getirmek için mahkemeler kurdurup danışıklı yargılamalar yaptırmış, kâh yasaları değiştirerek ya da bir gecede yeni yasalar çıkararak iktidarının sınırlarını zorlamıştır. AKP’nin hukuksuzlukları yazmakla bitmez, zira bu hukuk dışı uygulamalar AKP iktidarının görevde olduğu gün sayısıyla doğru orantılıdır.

Bugünse ülke, Cumhurbaşkanının başka bir hukuki kavgası nedeniyle yangın yerine dönmüştür; başkanlık sevdası. Tayyip Erdoğan “fiilen değişmiştir” dediği anayasal yönetim sistemini yasal olarak da değiştirmek için ihtiyaç duyduğu meclis aritmetiğini sağlamak için elinden geleni yapacağını son 3 ayda gösterdi. Sadece Erdoğan ve AKP değil, seçim öncesi ve sonrası aldıkları tutumla bu değirmene su taşıyan tüm düzen partileri ülkenin bugün içinde bulunduğu ortamdan sorumludur. Yargısız infazlar, çatışmalar, her türlü hak arayışının en sert müdahalelerle engellenmesi günümüz Türkiye’sinin olağan gündemleri haline gelmiştir. Her gün yurttaşlarımızın ölüm haberleri gelmekte, tüm bu kaos olup biterken ülke apar topar seçime götürülmektedir. AKP’nin son 13 yılda yaptığı hukuksuzlukların yapacaklarının teminatı olduğu bir kez daha teyitlenmiştir. İktidar, otoritesini sağlamlaştırmak ve daha da artırmak için hukuku hiçe sayacağını hatta ülkeyi iç savaşa sürüklemekten dahi imtina etmeyeceğini açıkça göstermiştir.

Ülkenin ilerici, yurtsever hukukçu birikimi olarak bizler yeni adli yılı AKP’nin ve temsilcisi olduğu sermaye düzeninin halkımıza yaşatmaktan çekinmediği hukuksuzluklarla mücadele yılı olarak görüyoruz.

AKP’nin tüm suçları toplumsal hafızaya ve biz hukukçuların hafızasına kazınmıştır; iş cinayetleri, kentsel yağma, savaş suçları, yolsuzluklar, yargısız infazlar, polis kurşunuyla ya da sokak infazlarıyla öldürülen gençlerimiz hepsi bir bir tarihe not edilmiştir.

2015-2016 adli yılında da AKP iktidarı tarafından halka karşı işlenen suçların takipçisi olacağımızı ilan ediyor, avukat, hâkim/savcı tüm yargı emekçilerinin ve hukuk camiasının adli yılını herkesi bu mücadeleye omuz vermeye davet ederek kutluyoruz.

İçinden geçtiğimiz süreçte; ihtiyacımız olan tek şey adalettir, yeni adli yılı adalet mücadelemizi yükseltme hedefiyle selamlıyoruz."