Hukukta Sol Tavır: Savcı Doğan Öz'ü katledilişinin 37. yılında anıyoruz

Katledilişinin 37. yılında Savcı Doğan Öz'le ilgili Hukukta Sol Tavır Derneği bir açıklama gerçekleştirdi.

24 Mart 1978 tarihinde, işine gitmek üzere evinden çıktıktan sonra arabasında vurularak katledilen Savcı Doğan Öz'le ilgili Hukukta Sol Tavır Derneği bir açıklama gerçekleştirdi.

Doğan Öz'ün, özellikle dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e sunduğu, kapsamlı kontrgerilla dosyasından sonra defalarca tehdit aldığının ve hedef gösterildiğinin belirtildiği açıklamada "Meslek hayatı boyunca dürüst, ilerici ve adaletten yana aldığı tutumla kontrgerilla örgütlenmeleriyle mücadele eden, Erbakan hakkında yolsuzluk dosyaları hazırlayan ve DGM'lere karşı başlatılan mücadelenin kurucularından olan Savcı Öz, bu sebeplerle devamlı gerici ve kontracı örgütlenmelerin hedefinde olmuş, öyle ki mesele, Öz'ün evinin önünde yapılan "izinli" Doğan Öz karşıtı yürüyüşlere kadar varmıştır" denildi.

Hukukta Sol Tavır derneğinin açıklamasının devamı ise şöyle:

70'li yılların sonundan yani ilerici, devrimci gençlerin sokaklarda onar onar öldürüldüğü, aydınların ardı ardına suikastlere kurban gittiği, 1 Mayıs'larda tertipli katliamların yaşandığı yıllardan yurtsever savcı Doğan Öz de ne yazık ki payına düşeni almış ve hain bir pusuda öldürülmesi sonucu, ülke bu ilerici savcının birikimi ve mücadelesinden mahrum bırakılmıştır.

Öz cinayetini işlediği bizzat kendi ikrarı sonucu sabit olan sanık İbrahim Çiftçi ise, üç kez idama mahkum edilmesine karşın Askeri Yargıtay'ın bozma kararı sonucu beraat ettirilmiş, yargılama sonucu gerek katil Çiftçi gerek işbirlikçileri hiç bir ceza almamıştır.

Bizler bu cezasızlık halini bugün Berkin Elvan davasından, Hasan Ferit Gedik davasından, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından çok iyi biliyoruz. 70'li yıllardaki aydın suikastlerinden, sokak çatışmalarına, 90'lı yıllarda yargısız infazları aklamak ve cesaretlendirmek adına dönemin Başbakanı tarafından verilen "devlet adına kurşun yiyen de atan da şereflidir" söylemleri de, bugün Berkin Elvan'ın katilinin Emniyet tarafından gizlenmesi de, yolsuzluk dosyalarının kapatılıp, dosya savcıları hakkında açılan soruşturmalar da aynı noktaya işaret eder ve aynı noktadan beslenir.

Hukuku yeri geldiğinde muhalif kesime karşı bir silah olarak kullanmaktan imtina etmeyen iktidarlar, hukuksuzluğu da bir silah olarak kullanmakta ve kendi çıkarları adına suç işleyenleri alenen cezasız bırakmaktadır.

Bu ülkenin ilerici, yurtsever hukukçu birikimi Savcı Doğan Öz'lerden aldığı mücadele geleneğini kararlılıkla sürdürecek, halk aleyhine kullanılan "hukukla" da, kontrgerilla lehine, halk çocuklarını öldüren katiller lehine ve geleceğimizi çalan hırsızlar lehine kullanılan "hukuksuzlukla" da mücadele edecek, toplum için adalet talebini yükseltecektir.

Doğan Öz'ü saygıyla anıyor, verdiği adalet mücadelesini kaldığı yerden sürdürüp daha da ileriye taşıyacağımıza söz veriyoruz.

HUKUKTA SOL TAVIR DERNEĞİ