Hukukta Sol Tavır Derneği'nden Silvan açıklaması

Silvan'da 11. gününe giren sokağa çıkma yasağı ve ilçedeki diğer hukuksuz uygulamalar hakkında bir açıklama yapan Hukukta Sol Tavır Derneği, Silvan halkı ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

"Bugün Silvan'da yaşanmakta olanlar, 1 Kasım genel seçimi öncesinde yaratılan baskı döneminin devamı niteliğindedir" denilen açıklamada her seçim döneminde OHAL'i kaldırmakla övünen AKP'nin bugün bütün Güneydoğu'yu adım adım OHAL bölgesi haline getirdiği vurgulandı. Hukukta Sol Tavır Derneği'nin açıklamasında şöyle:

"Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde uygulanan, hukuki dayanaktan yoksun sokağa çıkma yasağı 11. gününe girdi. İlçeden gelen kısıtlı bilgi ve haberler, AKP’nin Silvan’da sivil halka karşı devlet terörü uyguladığını gösteriyor. Tankların, zırhlı araçların, helikopterlerin, insansız hava araçlarının ve keskin nişancıların kullanıldığı, sivil halkın katledildiği bölgede, savaş koşullarında bile sürdürülmesi gereken elektrik, su, telefon, sağlık gibi kamusal hizmetler ile gıda gibi temel insani ihtiyaçların bilinçli olarak karşılanmadığı bir ortam mevcut. Yüzlerce ev ve işyerinin kullanılamaz hale getirildiği ilçede, ölü ve yaralılar hakkında ise sağlıklı bilgi alınamıyor.

Bugün Silvan'da yaşanmakta olanlar, 1 Kasım genel seçimi öncesinde yaratılan baskı döneminin devamı niteliğindedir. “Operasyonlar devam edecek” açıklaması yapan Erdoğan ve Davutoğlu’nun, “Türkün gücünü göreceksiniz” diyen özel harekâtçının, "Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" tehdidi savuran polisin de işaret ettiği üzere, Türkiye yeni bir baskı dönemi ile karşı karşıyadır. Anlaşıldığı kadarıyla Suruç ve Ankara’da patlayan bombalar, özel güvenlik ve askeri güvenlik bölgesi ilanları, sokağa çıkma yasakları ile ilerleyen sürecin son durağı şimdilik Silvan’dır.

Her seçim dönemi OHAL’i kaldırmakla övünen AKP iktidarı, bugün bütün güneydoğuyu adım adım olağanüstü hal bölgesi haline getirmektedir. İktidarın, kamu güvenliğini sağlanmaktan ziyade, elde edemediği bölgeleri baskı ve şiddetle terbiye etme amacı taşıdığı ortadadır. Hem içeride hem de dışarıda savaş çığırtkanlığı ile ülkeyi yönetmeye çalışan AKP, saplandığı bataktan daha fazla kan dökerek çıkmaya çabalamaktadır. İktidarın Silvan’daki hukuksuz uygulamaları, halka karşı işlediği suçlar hanesine yazılmaktadır.

Hukukta Sol Tavır Derneği olarak, Silvan’da gerçekleştirilen hak ihlallerini ve halkın maruz bırakıldığı uygulamaları kınamakta, Silvan halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu açıklamaktayız."