HSYK savcı Adnan Çimen'i meslekten ihraç etti

HSYK, savcı Adnan Çimen'i meslekten ihraç etti, hakim Kemal Karanfil'i görevden uzaklaştırdı.

HSYK, savcı Adnan Çimen'i meslekten ihraç ederek, hakkında kovuşturma izni verdi. Kurul, Şanlıurfa Hakimi Kemal Karanfil'i de geçici olarak görevden uzaklaştırdı. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, daha önce açığa aldığı savcı Adnan Çimen hakkındaki dosyayı görüştü. Daire, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'nın, "Devrimci karargah" soruşturmasında yasa dışı dinlenildiği gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu kapsamında yürütülen soruşturmadaki hukuksuzlukları nedeniyle Çimen'in ihracına karar verdi.

İhraç kararı, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. Maddesi'nin son fıkrasına göre alındı. Kanun'un 69. Maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmese ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor. 

Adnan Çimen hakkında ayrıca kovuşturma izni verildi. 

TWEET ATAN HAKİME UZAKLAŞTIRMA

Bu arada, HSYK 2. Dairesi, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından attığı tweetler nedeniyle hakkında soruşturma açılan Şanlıurfa Hakimi Kemal Karanfil'i de tedbiren görevden uzaklaştırdı. 

Karanfil, "Hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği" hükmünü içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77. Maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldı.