HSYK hakimin duruşmada uyumasını 'olağan' buldu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu duruşma sırasında uyuyan hakim hakkında soruşturma izni vermedi. Gerekçe ilginç: Uyumamış, iç geçirip gözlerini dinlendirmiş!

HSYK'dan 'uyuyan hakime' soruşturma izni çıkmadı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) İzmir’de iki yıl önce görülen bir yargılamada sırasında uyuyan hakim hakkında soruşturma izni vermedi. Kararda, uzun süren yargılamalardan hakimlerin iç geçirmesini ve gözlerini kapatarak kısa süreli göz dinlendirmesini uyuma olarak değerlendirmemek gerektiği savunuldu. 

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, HSYK’nın 9 Mart 2015 tarihli kararında, bir buçuk günlük duruşma kayıtları incelendiğinde, hakimin uyuduğu yönünde bir görüntünün olmadığı kaydedildi.

Ancak saatlerce süren duruşmalarda heyet üyelerinin, savcının, müdahillerin ve izleyicilerin dikkatlerinin dağılmasının normal ve insani olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Üstelik şikayet edilen hakimin küçük gözlü, ileri numaralı gözlük kullanan bir kişi olduğu, süregelen bir duruşmada hareketsiz duran üyeler ve savcının iç geçmesi veya gözlerini kapatarak kısa anlı göz dinlendirmelerinin de uyuma olarak algılanmaması gerektiği, dolayısıyla ihbar edilen hakime atfedilebilecek kast, kusur, ya da ihmale dayalı eyleme rastlanıldığı...”

İzmir’de, Maoist Komünist Parti (MKP) adına faaliyet yürüttükleri suçlamasıyla 13’ü tutuklu 22 sanık hakkında açılan, “kavurmanın silah sayıldığı” yargılamanın ilk duruşması, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2-5 Ekim 2013’te arasında görülmüştü. Yargılama sırasında duruşmaların son bir buçuk gününe başkanlık eden Hakim Dilek Öztürk, dava sırasında uyumuştu. Öztürk’ün uyuklarken resmi çekilmişti. Daha sonra avukatlardan Gül Kireçkaya söz alarak, Hakim Öztürk’e yargılamayı uyuyarak geçirdiğini söylemişti.