'Her yıl açılışı yapılan yüzlerce tesis nerede?'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na her yıl açılışı yapılan yüzlerce tesisin nerede oldu soruldu…

Yusuf Yavuz

Ankara’daki toplu açılış töreninin ardından CHP, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın art arda yaptığı toplu açılış törenlerini Meclis’e taşıdı. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, 23 Aralık’ta Başbakan Davutoğlu’nun açtığı 175 tesisin yanı sıra ve 14 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan 99 tesisle birlikte 2010 yılından bu yana açıldığını duyurduğu toplam 834 tesisin isimlerini ve nerede bulunduklarının açıklanmasını istedi. Bakan Eroğlu’na birden fazla açılışı yapılan tesis olup olmadığını soran İrgil, “Bakanlığınız ülkemizin doğal değerlerini ve su kaynaklarının geleceğini garanti altına alacak herhangi bir projeye imza atmış mıdır?” sorusuna yanıt istedi.

‘BAKANLIK BU TESİSLERİN İSİMLERİNİ TEK TEK AÇIKLAMALI’
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, aynı tesislerin birkaç kez açıldığı ve dere ıslahı çalışmalarının bile ‘dev tesis’ olarak tanıtıldığı yönünde bazı duyumlarının olduğunu belirterek, “Bakanlık bu konuda açıklama yapmalı ve bu tesislerin isimlerini tek tek açıklamalıdır” dedi.

‘ÜLKENİN DOĞASI VE SUYUNU GARANTİ ALTINA ALACAK PROJENİZ VAR MI?’
Bakan Eroğlu’ndan, devletin zirvesinin katıldığı törenlerde açıldığı duyurulan tesislerin isimlerini açıklamasını isteyen CHP’li İrgil, ayrıca şu sorulara yanıt verilmesini istedi: 

  • Son beş yılda devletin zirvesinin katıldığı açılış törenlerinde açtığını duyurduğu tesislerin isimleri nedir? Bu tesisler nerelerde faaliyet göstermektedir ve faaliyet alanları nedir?
  • Son beş yılda kaç adet baraj ve HES’ in temel atma töreni yapıldı, kaç tanesi açıldı?
  • Bu baraj ve HES’lerin toplam maliyeti nedir ve yıllık üretimi kaç kilowat-tsaat’tir?
  • Bütün bu il ve ilçelerdeki açılışların yanı sıra devletin zirvesinin katıldığı açılışların toplam maliyeti ne kadardır ve bu maliyetin kaynağı nedir?
  • Düzenlenen bu açılış törenlerinde birden fazla açılışı yapılan tesis var mıdır, eğer var ise bunlar hangileridir?
  • Bakanlığınız ülkemizin doğal değerlerini ve su kaynaklarının geleceğini garanti altına alacak herhangi bir projeye imza atmış mıdır?
  • Böyle bir proje varsa nedir ve nerede bulunmaktadır?”