Henri Barkey: Seçim sonucu ne olursa olsun barış sürecine dönülsün

Graham Fuller ile birlikte AKP'nin iktidara geliş yılları öncesinde onun siyasi zeminini de hazırlayan Ilımlı İslam modelini savunan CIA'nın eski Türkiye uzmanlarından Henri Barkey erken seçimlerden ne sonuç çıkarsa çıksın "barış sürecine dönülmesi" gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre ABD'li düşünce kuruluşu Wilson Center'ın Ortadoğu Programı Direktörü Henri Barkey, Türkiye’de erken seçimleri kaçınılmaz gördüğünü, ancak “AKP’nin mutlak çoğunluğu kazanması ihtimali dahil” erken seçimlerin sonucu ne olursa olsun, seçimlerden sonra barış sürecine dönülmesi gerektiğini açıkladı.

Son olaylarla birlikte Türkiye’de “devlet ve Kürtler arasında çok ciddi bölünme yaşandığını” savunan Barkey, HDP’nin baraj altında kaldığı bir senaryoda, İstanbul, Adana, Mersin gibi şehirlerde "çok büyük olayların" gelişeceğini ve bunun "çok kötü bir şekilde" Türk ekonomisine yansıyacağını öne sürdü. PKK'nin polis öldürmesinin “cumhurbaşkanı’na istediği kartı verdiğini” iddia eden Barkey, Kobani olaylarından beri "devlet ve Kürtler" arasında gerginliğin yüksek olduğunu da söyledi.

"ABD'NİN ESAS İSTEDİĞİ İNCİRLİK"

Barkey, ABD açısından Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadele edip etmemesinin önemli olmadığını söyleyerek, ABD'nin yalnızca Suriye'ye cihatçıların geçmesinin engellenmesini ve İncirlik'in kontrolünü istediğini belirtti.

Barkey, Türkiye’nin “aslında IŞİD’e yardımcı olduğu, IŞİD’e göz kırptığı ve IŞİD savaşçılarının Türkiye’den geçmesine ve hastanelerde tedavi görmesine izin veren ülke olarak görüldüğünü” söyledi. Barkey, “Dolayısıyla Türkiye’nin kendi imajını düzeltmesi açısından hem sınırı kapatması, hem de bu üsleri Amerikalılar’a açması gerekiyor. IŞİD’e saldırmış, saldırmamış, bence o kadar önemli değil” diye konuştu.

ABD PYD'NİN VURULMASINA KARŞI

PKK'nin vurulmasına ABD'nin karşı olmadığını belirten direktör, PYD için durumun bu olmadığını, PYD'yi terör örgütü olarak görmediklerini söyledi.

PYD’nin Amerika’nın gözünde PKK’yla ilişkisi olmasına rağmen terör örgütü olarak görülmediğinin altını çizen uzman, "IŞİD’i sahada yenilgiye uğratmış" tek kesimin PYD olduğuna dikkati çekerek, PYD ile ABD işbirliğinin söz konusu olabileceğini aktardı.