HDP'nin İzmir mitingine 'izinsiz' suçlamasıyla soruşturma

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin 23 Mayıs İzmir mitinginin "izinsiz" olduğu iddiasıyla soruşturma başlattı.

HDP'nin 23 Mayıs'ta Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda yaptığı mitingin "izinsiz" olduğu iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

DHA'nın haberine göre, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yrüütülen soruşturmada "yabancıların toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap etmeleri için toplantının yapıldığı yerin en büyük mülki idare amirine 48 saat önceden bildirimde bulunulması gerekir" maddesine aykırı davranıldığı gerekçesi gösterildi. 

HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur, yaptığı açıklamada, “Mitingten önce düzenleme komitesi olarak İzmir Valiliği’ni ve İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü bilgilendirdik. Sadece Yunanistan’dan gelen konuk konuşmacıyı bildiremedik, çünkü son ana kadar kesin değildi ve doğaçlama gelişti. Ancak Valilik mitingin tamamını yasadışı kabul ediyor. Soruşturmayı da savcılık açıyor, ancak bizi muhatap almamak için ifademizi emniyete vermemizi istiyor. Amaçları bizi polis baskısı altında tutmak" diye konuştu.

Polise değil savcıya ifade vereceklerini söyleyen Uğur, "Yasadışı mitingin cezası üç yıl hapisten başlıyor. Mitingimiz bildirimsiz kabul ediliyor. Bu haksızlık. Biz bunun böyle olmadığını eksik bildirim olduğunu, mitingin tüm bildiriminin yerine getirildiğini belirterek, ‘Bu böyle yorumlanmamalı’ diye savunma yapacağız" dedi.